Τοξικό κλίμα με κατηγορίες για αποστασία και κόντρες στα ύψη – Το πρώτο κρας τεστ Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τα διλήμματα που έθεσαν

 Τοξικό κλίμα με κατηγορίες για αποστασία και κόντρες στα ύψη – Το πρώτο κρας τεστ Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τα διλήμματα που έθεσαν

Κατηγορίες για προσπάθεια από πλευράς ΝΔ για προσάρτηση βουλευτών κοινώς «αποστασίες», αποχωρήσεις από τα εκλογικά ψηφοδέλτια και σφοδρές αντιπαραθέσεις την πρώτη μέρα της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου με την αναταραχή στην Ελληνική Λύση και τις ευθείες κατηγορίες Βελόπουλου κατά της ΝΔ να βάζουν “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό.

Εντονος ήταν ο πρώτος πολιτικός διαξιφισμός μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα μετά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία και επισημοποιήθηκε με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στο πλαίσιο της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, με τον πρώτο του σταθμό να είναι τα Χανιά, απ’ όπου και κατάγεται. Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή (23/4) και στις υπόλοιπες δύο μεγάλες πόλεις του νησιού, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλίες. Αντίστοιχα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται από το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα και στη Χαλκιδική, όπου και περιοδεύει. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, δεν έλειψαν οι «αιχμές» του ενός προς τον άλλο, με τον κ. Μητσοτάκη να στέκεται κατά βάση στα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ 25.

«Είναι το σενάριο της «πολιτικής τερατογένεσης», για το οποίο ήδη είχα προειδοποιήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ποια είναι αυτή; Θέλω να το φανταστείτε λίγο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Βαρουφάκη, ο ίδιος Βαρουφάκης που τώρα λέει πάλι ότι θα ξανακλείσει τις τράπεζες, με Πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους συμπολίτες του την ψήφο τους για μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος, όμως, από την αντίθετη πλευρά κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο οποίος και σημείωσε πως τις ερχόμενες εκλογές θα τις χάσει το κυβερνών κόμμα.

  • «Τις εκλογές θα τις χάσει η Νέα Δημοκρατία μόνο αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την αλλαγή και το δίλημμα στις 21 Μαίου είναι Μητσοτάκης ξανά η αλλαγή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε πολίτες της Θέρμης. “Λέμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η 21η Μαΐου μπορεί να γίνει μία μέρα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, γιατί έχουμε σχέδιο, γιατί πλέον και ξέρουμε και μπορούμε. Ξέρουμε γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και γνωρίζουμε πια τι είναι εφικτό και τι δεν είναι, πώς πρέπει να διοικήσουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάτασης της ελληνικής οικονομίας και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου κατά την τελευταία τετραετία σε αρκετούς τομείς, όπως είναι η οικονομία, η εσωτερική ασφάλεια, αλλά και οι υποδομές παραθέτοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα στην Κρήτη.

  • «Γιατί, τι σας είχα πει εδώ για την Κρήτη μας, για τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε, πριν από τέσσερα χρόνια; ΒΟΑΚ, λιμάνια, αεροδρόμια, ασφαλείς μεταφορές και τόνωση του τουρισμού. Αρδευτικά έργα ώστε να στηριχθεί η παραγωγή και τα χωριά μας. Και τρίτον, πολιτισμός και πράσινο για μία καλύτερη ζωή στις πόλεις μας. Σας κοιτώ, λοιπόν, στα μάτια και σας απαντώ: Στο Βόρειο Οδικό Άξονα ξεκίνησε κιόλας το πρώτο κομμάτι και αύριο υπογράφεται η σύμβαση για το δεύτερο κομμάτι, να μπουν μηχανήματα στο κομμάτι Χερσόνησος – Νεάπολη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αμέσως μετά θα έχουμε και τις οριστικές προσφορές για το μεγάλο κομμάτι, τη σύμβαση παραχώρησης από το Ηράκλειο στα Χανιά και μέχρι την Κίσσαμο. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο σας έχω πει: Θα παραδώσω στην Κρήτη έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Τον ΒΟΑΚ εμείς τον σχεδιάσαμε, εμείς τον χρηματοδοτήσαμε, εμείς τον αρχίσαμε και εμείς θα τον τελειώσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων για τα έργα που εκτελούνται ή ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε κριτική στον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά στον χώρο της οικονομίας. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αφήνει επενδυτική βαθμίδα, αλλά αφήνει σήμερα το δημόσιο χρέος 44 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από ότι το παραδώσαμε το ιδιωτικό χρέος 40 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από το παραδώσαμε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δέκα φορές μεγαλύτερο». Δεν έλειψαν, παράλληλα, και οι αναφορές του στην επαφή του κ. Μητσοτάκη με τη νεολαία.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία κυβέρνηση που εχθρεύεται τη νεότητα και τους νέους, τους έβαλε στο στόχαστρο. Σήμερα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πια να τους κερδίσει, δεν προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί όμως να πείσει ότι όλοι το ίδιο είναι, ότι τίποτε δεν αλλάζει, να τους οδηγήσει στην αδιαφορία και στην αποχή”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: Εμείς ένα πράγμα τους λέμε. Πηγαίνετε στην κάλπη, η ψήφος σας είναι δύναμη, μην αφήσετε αυτό το βόλι να πάει χαμένο». Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο και καταληκτικά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεμαχία.

Τα διλήμματα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των ομιλιών του και των περιοδειών που πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν επιθέσεις ο ένας στον άλλον, αλλά υπάρχει ένα κοινό σημείο στο οποίο τα… «βρίσκουν». Δεν είναι άλλο από το ζήτημα της χαλαρής ψήφου, το οποίο και θίγουν οι δύο υποψήφιοι ενόψει και των εκλογών. Ο βασικός λόγος που τίθεται στο επίκεντρο δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση του ποσοστού για την εφαρμογή του κυβερνητικού τους προγράμματος.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα εξής διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες:

  • Μητσοτάκης ή Τσίπρας
  • Σύγκριση κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
  • Πρόοδος ή επιστροφή στο παρελθόν
  • Σταθερή κυβέρνηση ή περιπέτειες

Αναταραχή στην Ελληνική Λύση

Όσον αφοά τις εξελίξεις στην Ελληνική Λύση συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου με αφορμή δημοσιεύματα (εφημερίδα kontra 20/04/23) που κάνουν λόγο για βουλευτές του κόμματος «οι οποίοι “συνομιλούν” με τη Ν.Δ., με απώτερο σκοπό να πλήξουν τη βασική γραμμή του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ουδεμία πιθανότητα συγκυβέρνησης υπάρχει, αλλά και μετά τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος για φαινόμενα οχλήσεων υποψηφίων βουλευτών από στελέχη της Ν.Δ.».

Πρόκειται για βαρύτατες αιχμές που ακουμπούν το κόμμα της Πειραιώς και σύμφωνα με όσα γράφονται βουλευτές του κόμματος που τοποθετείται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα για μετεκλογική μεταπήδηση.

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο κάδρο των Οργάνων της Ελληνικής Λύσης βρέθηκαν οι Αντώνης Μυλωνάκης, Απόστολος Αβδελάς και Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου που εκλέγονται στην Ανατολική Αττική, την Α΄ Θεσσαλονίκης και τον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών αντίστοιχα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας αποφασίστηκε να «τιμωρηθούν» κατεβαίνοντας ως υποψήφιοι «σε άλλες εκλογικές περιφέρειες» και σε δεύτερο χρόνο «αναλόγως και της συμπεριφοράς τους, θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια της προτιμήσεώς τους».

Άμεση ήταν η απάντηση του Αντώνη Μυλωνάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook απαντά στον αρχηγό του ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει περιφέρεια από αυτή που έχει εκλεγεί. «Αυτά τα πολιτικά – εκβιαστικά διλήμματα για αλλαγή περιφέρειας, τα οποία έχουν απότερους σκοπούς, δεν με αγγίζουν» έγραψε μεταξύ άλλων. Ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση με επίσημη δήλωση αποχώρησης για την «άδικη συμπεριφορά» απέναντί του.

Σε ανάλογο ύφος και η δήλωση αποχώρησης της Αναστασίας Αικατερίνης Αλεξοπούλου η οποία κάνει λόγο για «λίαν επιεικώς απαράδεκτης και αβάσιμης, σημερινής απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος».

Ο τρίτος βουλευτής, Απόστολος Αβδελάς, δέχθηκε την μετακίνησή του στα ψηφοδέλτια των Γρεβενών «με θάρρος και παρρησία» λένε στην Ελληνική Λύση και με τον τρόπο αυτό «απέδειξε ότι η εμπλοκή του ονόματός του δεν έχει βάση».

Από τη Θεσσαολνίκη, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και εκτίμησε πως «θα επιστρατευτούν προβοκάτσιες, fake news και αποστασίες όπως αυτή που κατήγγειλε ο κ. Βελόπουλος».

Αναφορικά με τις εξελίξεις το ΜέΡΑ25 σχολίασε πως «όλοι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν γνώμη και κόμμα» αλλά ξεχώρισε πως «άλλο αυτό κι άλλο την έδρα που δίνουν πολίτες για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή να την παραδίδει βουλεύτρια ή βουλευτής στο ”Παζάρι της Αποστασίας”, στο οποίο πρώτος μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1965, και όπου σήμερα επιδίδονται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά Άρθρα