Εμφύλιος Σουδάν: Καθυστερεί η ΕΕ – Αγωνία για τους έλληνες, νέα επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ – ΗΠΑ, Γαλλία, Σ. Αραβία απομάκρυναν πολίτες

 Εμφύλιος Σουδάν: Καθυστερεί η ΕΕ – Αγωνία για τους έλληνες, νέα επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ – ΗΠΑ, Γαλλία, Σ. Αραβία απομάκρυναν πολίτες

Κορυφώνεται η αγωνία για τους έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον αιματηρό εμφύλιο στο Σουδάν. Και ενώ ήδη η μία μετά τις άλλες χώρες με επιχειρήσεις απομακρύνουν τους πολίτες τους η ΕΕ καθυστερεί με αποτέλεσμα και η ελληνική πλευρά να τηρεί στάση αναμονής για συνολική λύση.

Οι ΗΠΑ, Γαλλία και Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν επιχειρήσεις ενώ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας πραγματοποιήσαν έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν.

  • Η Γαλλία έχει αρχίσει να απομακρύνει τους πολίτες και το διπλωματικό της προσωπικό από το Σουδάν, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο είπε ότι ξεκίνησε την «επιχείρηση ταχείας εκκένωσης» και ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες και όσοι από «συμμαχικές χώρες εταίρους» θα βοηθηθούν επίσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να απομακρύνει Βρετανούς διπλωμάτες το συντομότερο δυνατό. Τα βρετανικά στρατεύματα και τα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν μεταφερθεί σε μια υπερπόντια βάση για να προετοιμαστούν για μια αποστολή διάσωσης υψηλού κινδύνου σε μια ενεργή ζώνη σύγκρουσης – σε περίπτωση που δοθεί η εντολή.

Στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε και την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.

Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Η αμερικανική επιχείρηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.

  • “Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε “τον τερματισμό” των “παράλογων” συγκρούσεων.

“Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει”, τόνισε.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ενημερώνεται τακτικά από την ομάδα του για το έργο της να παράσχει βοήθεια στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Σουδάν και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για το θέμα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του “απαράδεκτου κινδύνου” για την ασφάλειά του, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την επιχείρηση. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού.

  • Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15:00 του Σαββάτου (τοπική ώρα 16:00 ώρα Ελλάδας) με τη συμμετοχή περίπου 100 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και τριών ελικοπτέρων Ch-47 Chinook. Χάρη σε αυτή απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ «λίγο λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Μπας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Απομακρύναμε όλο το αμερικανικό προσωπικό και τους συγγενείς του από την πρεσβεία στο Χαρτούμ», τόνισε, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Σουδανών υπαλλήλων παραμένουν στη σουδανική πρωτεύουσα για να υποστηρίζουν την πρεσβεία.

Τα ελικόπτερα αναχώρησαν από το Τζιμπουτί και έκαναν στάση για ανεφοδιασμό στην Αιθιοπία, προτού μεταβούν στο Χαρτούμ, όπου παρέμειναν για λιγότερο από μία ώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς.

Καταφέραμε να εισέλθουμε και να εξέλθουμε χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Μπας, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τρόπους για να προσφέρει κάποια βοήθεια στους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν, αλλά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τώρα ή τις επόμενες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

  • Νωρίτερα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι «συντονίστηκαν» με τις ΗΠΑ για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Ωστόσο ο Μπας απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε ότι η επιχείρηση «διεξήχθη αποκλειστικά» από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει στα τέλη της εβδομάδες στρατιωτικούς στο Τζιμπουτί, μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής που απέχει 1.126 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους.

  • Χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας “την ασφαλή άφιξη” 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

  • Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο.

“Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι” είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα