Τσίπρας στη DW: Συνώνυμο σταθερότητας οι κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις

 Τσίπρας στη DW: Συνώνυμο σταθερότητας οι κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο μίλησε μεταξύ άλλων για τα μετεκλογικά σενάρια, το προσφυγικό, τις παρακολουθήσεις αλλά και την πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων από την Άγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς. Στη συνέντευξη στην Deutsche Welle σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι κουβέντιασαν «για τις διεθνείς εξελίξεις, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην γεωπολιτική, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση λίγες μέρες πριν μία πολύ κρίσιμη αναμέτρηση στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεκδικεί την νίκη στις εκλογές και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις τις βασικές, τους στόχους αυτής της κυβέρνησης και να κουβεντιάσω μαζί του την προοπτική της συνεργασίας της Ελλάδας με μία σημαντική χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γερμανία τόσο για την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο όμως και για την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για την κοινωνική συνοχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα, διαδήλωναν με το σύνθημα το μένουμε Ευρώπη. Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη αλλά να γίνει Ευρώπη. Να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη δικαιοσύνη για αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά, και όχι νόμους ζούγκλας, που θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως είπε, «αγωνιζόμαστε για να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε ότι «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί την αλαζονεία της αυτοδυναμίας όπως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ίσα ίσα είναι δική μας επιλογή η επιλογή της απλής αναλογικής. Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και η ψήφος τους να έχει ισότιμη αντιστοίχιση μέσα στο Κοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που επικαλούνται την αστάθεια των κυβερνήσεων συνεργασίας έχουν να πουν κάτι για μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως για τη Γερμανία που για χρόνια διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας. Νομίζω είναι συνώνυμο της σταθερότητας οι κυβερνήσεις συνεργασίας που προκύπτουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις.

Το αντίθετο θα έλεγα. Λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μειοψηφία στον λαό, ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε αστάθεια, σε χρεοκοπία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία σημαντική αλλαγή στα πράγματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτο κόμμα και έχει τη δυνατότητα θα συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας απευθυνόμενος σε όλες προοδευτικές δυνάμεις. Η πρόσκλησή μας απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό τόξο εκτός της ΝΔ και της ακροδεξιάς».

Σχετικά Άρθρα