Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης για καταγγελίες εκφοβισμού

 Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης για καταγγελίες εκφοβισμού

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σούνακ και Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από ανεξάρτητη έρευνα για καταγγελίες περί εκφοβισμού. Στην επιστολή παραίτησης του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι «σας γράφω για να παραιτηθώ από την κυβέρνησή σας αφού λάβατε την έκθεση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε ο Άνταμ Τόλεϊ. Δεσμεύτηκα ότι θα παραιτηθώ αν υπάρξουν ευρήματα εκφοβισμού ως αποτέλεσμα της έρευνας. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τηρήσω την υπόσχεσή μου».

Αρνούμενος όλους τους ισχυρισμούς εναντίον του, εκτός από δύο, ο Ράαμπ υποστήριξε ότι τα ευρήματα ήταν εσφαλμένα.

https://twitter.com/DominicRaab/status/1649334236216713219

Αναφέροντας ότι ένας διπλωμάτης παραβίασε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, ειδικά για το Γιβραλτάρ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit που διεξήχθησαν την περίοδο 2018-2021, όταν ήταν ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit και το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ράαμπ υποστήριξε ότι ήταν σωστό οι υπουργοί να ασκούν εποπτεία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από ανώτερους γραφειοκράτες.

Σημειώνοντας ότι οι υπουργοί θα πρέπει να μπορούν να προειδοποιούν και να ασκούν κριτική σε ανώτερους υπαλλήλους «εντός λογικών ορίων», προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρότυπα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί, ο παραιτηθείς Υπουργός σημείωσε ότι «ο Τόλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχω επίτηδες βρίσει, φωνάξει, πετάξει τίποτα, επιτεθεί σωματικά και ταπεινώσει κανέναν σε 4,5 χρόνια. Λυπάμαι που οι υπάλληλοι αισθάνονται ακούσιο άγχος και δυσαρέσκεια μπροστά στην ταχύτητα, τα πρότυπα και τους ελέγχους που έφερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά το κοινό το περιμένει αυτό από τους υπουργούς που εργάζονται για λογαριασμό του».

«Η έκθεση αυτή, η οποία θέτει το όριο του εκφοβισμού τόσο χαμηλά, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο. Θα ενθαρρύνει τις ψευδείς καταγγελίες κατά υπουργών και θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για όσους προωθούν την αλλαγή για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κοινού» σημειώνει επίσης ο Ράαμπ.

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στον Σούνακ στο τέλος μιας πεντάμηνης έρευνας, 24 δημόσιοι υπάλληλοι κατήγγειλαν τον Ράαμπ για εκφοβισμό.

Το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ανακοινώσει ότι η έκθεση που υποβλήθηκε χθες στον Σούνακ θα εξεταστεί «προσεκτικά».

Σχετικά Άρθρα