Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης – Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

 Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης – Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

Σάλο έχει προκαλέσει στο Φανάρι το σκάνδαλο με τη σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελου Σίσκου για κλοπή ενός ρολογιού.

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης καταγράφηκε σε βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος να κλέβει το ρολόι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συλλεκτικό ρολόι τσέπης του 18ου αιώνα που είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό των Ανακτόρων, με την αξία του να φτάνει τις 500.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου τις 24.000 ευρώ.

Ο Σίσκος μπήκε στη φυλακή στις 17 Απριλίου αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του Πατριαρχείου, όμως, τέθηκε σε επ’ αόριστον αργία.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως, «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

Οι πρώτες δηλώσεις του Αρχιμανδρίτη

«Όσο γίνεται έρευνα δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι και επίσης δεν έχω και την άδεια του διευθυντού του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διότι είναι θεσμικό το ζήτημα, διότι στο εν λόγω βίντεο αναφέρεται στην ιδιότητα κάποιου κληρικού του Πατριαρχείου η εν λόγω κυρία, οπότε είναι θεσμικό το ζήτημα και δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι» είπε στις πρώτες του δηλώσεις στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος.

«Ωστόσο το πρόσωπο στο βίντεο είστε εσείς» αναφέρει το δημοσιογράφος με τον Αρχιμανδρίτη να επιμένει ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο.

Τέλος ερωτηθείς γιατί τέθηκε σε αργία επ’ αόριστον από τον Πατριάρχη, ο Αρχιμανδρίτης απαντά: Αυτό είναι ένα πνευματικό ζήτημα που το γνωρίζει ο ίδιος ο Πατριάρχης, τώρα τι να σας πω;».

Η θέση του Πατριαρχείου

Για το θέμα το Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση».

Ποιος είναι ο Αγαθάγγελος Σίσκος

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι ουσιαστικά δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη με ιδιαίτερα υψηλή θέση στο Φανάρι και γι’ αυτό η υπόθεση της κλοπής αποκτά μεγαλύτερο βάρος.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά. Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξ’ αιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα”. Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας με βαθμό “Άριστα” το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011. Το 2011 έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά.

Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου. Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Ορθοδοξία” μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 είχε τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστούσε υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα τελευταία χρόνια ως Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.