Νέα μαρτυρία Έλληνα από το Σουδάν: “Περνούν σφαίρες πάνω από τα κεφάλια μας”

 Νέα μαρτυρία Έλληνα από το Σουδάν: “Περνούν σφαίρες πάνω από τα κεφάλια μας”

Δράμα δίχως τέλος βιώνουν οι τελευταίοι 50 Έλληνες που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ που βρίσκεται στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των δυνάμεων του Στρατού του Σουδάν και της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Τζατζαουίτ που από τις 4 Απριλίου επιχειρούν να εδραιώσουν το πραξικόπημα.

Η οικογένεια Παγουλάτου με καταγωγή από το χωριό Βαλσαμάτα της Κεφαλλονιάς έχει στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο Acropole Hotel στην καρδιά της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Από τη Μεγάλη Παρασκευή οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις και μέσα στην πρωτεύουσα ζουν ένα δράμα.

«Ο μπαμπάς μου και η θεία μου μαζί με πέντε πελάτες του ξενοδοχείου βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών των σκληρών μαχών μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Δεν έχουν ρεύμα. Είναι συνέχεια στα πατώματα γιατί το κτίριο βάλλεται από σφαίρες, σπάνε τζάμια από εκρήξεις. Είναι απελπιστική η κατάσταση», είπε στο ethnos.gr ο Παύλος Παγουλάτος που είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας.

Ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του διότι επέστρεψε στην πατρίδα για επαγγελματικούς λόγους λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις.

Επικοινωνία μία φορά τη μέρα

Ο πατέρας του Αθανάσιος Παγουλάτος του τηλεφωνεί μία φορά την ημέρα για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. «Επικοινωνούμε μία φορά. Με καλεί εκείνος. Μέχρι τώρα είναι καλά και αυτό μετράει για μένα αυτές τις ώρες. Έχουμε γεννήτρια στο ξενοδοχείο αλλά δεν την ανάβουν για να μην προκαλέσουν με τον θόρυβο και γίνουν στόχος. Το μόνο θετικό είναι πως τουλάχιστον επικοινωνούμε και απ΄ ότι ξέρω υπάρχουν τρόφιμα για να αντέξουν κάποιες μέρες».

«Σκληρή φιλοπόλεμη φυλή»

Ο Παύλος Παγουλάτος δεν είναι αισιόδοξος πως οι μάχες θα σταματήσουν άμεσα. Εκτιμά πως αυτό θα συμβεί μόνο όταν ένας από τους δύο ηγέτες των αντιμαχόμενων παρατάξεων «βγει από τη μέση». «Από τότε που ανατράπηκε ο Ομάρ Μπασίρ (σ.σ.2019) υπάρχουν αναταραχές και συγκρούσεις μεταξύ των Κυβερνητικών και των Στρατιωτικών. Υπάρχει πολύ μεγάλο μίσος μεταξύ τους. Οι Στρατιωτικοί που ξεκίνησαν το πραξικόπημα προέρχονται από μία σκληρή και φιλοπόλεμη φυλή που δεν θα παρατήσει εύκολα τα όπλα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε και άλλες συγκρούσεις αλλά ποτέ μέσα στο Χαρτούμ».

«Λεηλασίες χωρίς έλεος»

«Τώρα οι συγκρούσεις είναι σκληρές και ανελέητες και πέρασαν μέσα στην πόλη. Λεηλατούν σπίτια, μαγαζιά. Κάθε ώρα που περνάει καταστρέφονται οι υποδομές, σκοτώνονται άνθρωποι. Δεν υπάρχει έλεος και ανησυχούμε πολύ. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Έχει καταστραφεί το αεροδρόμιο και άλλες υποδομές. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Μόνο εάν σκοτωθεί κάποιος από τους δύο ηγέτες των αντιμαχόμενων παρατάξεων θα σταματήσει αυτή η κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα