Θετικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό – Ολοταχώς για νέο ρεκόρ – Στόχος τα 20 δις

 Θετικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό – Ολοταχώς για νέο ρεκόρ – Στόχος τα 20 δις

Πολύ δύσκολα θα χαθεί το στοίχημα εφέτος για νέο ρεκόρ εισπράξεων από την ελληνικό τουρισμό, κάτι που στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι πάντες και σε αυτό συνηγορούν και τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία. Από την κυβέρνηση ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πλέον και επίσημα πάνω από τα 18,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ και είχε επιτευχθεί το 2019, ενώ ως κρυφή προσδοκία είναι τα 20 δισ. ευρώ, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το Πάσχα αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο το εναρκτήριο λάκτισμα της φετινής θερινής περιόδου και τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, είτε έχουν ήδη ανοίξει είτε βρίσκονται κοντά στο άνοιγμα με τις σχετικές διαδικασίες να είναι στην τελική τους ευθεία.

Εκείνο που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας είναι το ισχυρό brand name που έχει χτίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οι in προορισμοί που έχουν διαφημιστεί από άκρη σε άκρη του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί ταξιδιώτες στην ερώτηση που θα ήθελαν να κάνουν διακοπές δηλώνουν για παράδειγμα … Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη ή Ζάκυνθο κάτι που για πολλούς είναι ιδιαίτερα θετικό.

Εφικτός ο στόχος για νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους (προκρατήσεις, πτήσεις κ.λπ.)οι επιχειρηματίες της αγοράς δείχνουν πως είναι εφικτό να πάμε σε ένα νέο ρεκόρ στον τουρισμό, δηλαδή σε υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2019, όταν και οι εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ.

Η αισιοδοξία πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των προκρατήσεων για τη θερινή περίοδο από όλες τις βασικές αγορές του εξωτερικού (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ), από το άνοιγμα των πολύ σημαντικών αγορών της Κίνας, της Ινδίας και της Αυστραλίας (έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού), αλλά και από τον αυξανόμενο αριθμό διαθέσιμων θέσεων σε πτήσεις εξωτερικού που βάζουν οι αεροπορικές εταιρείες.

Όπως αναφέρουν τα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού, όλα τα στοιχεία των προκρατήσεων και κρατήσεων αλλά και η επιβατική κίνηση του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Τα δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων δείχνουν επίσης πως στις αφίξεις αεροσκαφών υπολογίζεται αύξηση 8,8% και 16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ οι θέσεις επιβατών θα αυξηθούν κατά 18% σε σχέση με το 2022 και κατά 31% συγκριτικά με το 2019.

Έρχεται ρεκόρ και στην κρουαζιέρα

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα στοιχεία για την κρουαζιέρα, αφού σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό των προσεγγίσεων, αναμένεται νέο ρεκόρ, με αύξηση 38% συγκριτικά με το 2022 και άνοδο 15% στον αριθμό των επιβατών.

Συνολικά, οι προβλέψεις μέχρι στιγμής λένε πως οι πληρότητες και η κίνηση θα είναι αυτή τη χρονιά πάνω κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι. Οι ξενοδόχοι βλέπουν και αυτήν τη σεζόν να έχει διάρκεια και να τραβήξει μέχρι και τον χειμώνα, με ανοιχτά ξενοδοχεία.

Ενδεικτικός της αυξημένης τουριστικής κίνησης είναι ο Απρίλιος, καθώς, λόγω του Πάσχα, οι δημοφιλείς προορισμοί είναι σχεδόν fully booked. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα από τις 3 έως τις 9 Απριλίου είχαν προγραμματιστεί 336.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Απριλίου 353.000 θέσεις και την εβδομάδα από τις 17 έως τις 23 Απριλίου ακόμα 389.000 θέσεις. Όσον αφορά τις χώρες με την υψηλότερη τουριστική κίνηση, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία και ακολουθούν το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ελβετία και η Ολλανδία.

Σχετικά Άρθρα