Τέμπη: Προσβλητικό “φιλοδώρημα” οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων – Αντιδράσεις από τον δικηγόρο τους

 Τέμπη: Προσβλητικό “φιλοδώρημα” οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων – Αντιδράσεις από τον δικηγόρο τους

Για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που παραδόθηκε στον αρμόδιο για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και στις αποζημιώσεις της Hellenic Train στους επιζώντες και τις οικογένειες των 57 θυμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης χαρακτηρίζοντάς τις ως «προσβλητικό φιλοδώρημα».

O νομικός εκπρόσωπος που εκπροσωπεί ορισμένα από τα θύματα του φονικότερου δυστυχήματος στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου αποκάλυψε στην εκπομπή «Νewsroom» ότι θα καταθέσει «αίτηση επίσπευσης των διαδικασιών». Όπως είπε, το φως της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να πέφτει μόνο στους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και στους διοικούντες που αντικειμενικά και υποκειμενικά έχουν ευθύνες για τη συντήρηση του σιδηρόδρομου, για την ασφάλεια διακίνησης των επιβατών, για τον εκσυγχρονισμό τους, για την εκπαίδευση του προσωπικού.

«Πώς θα αφήσεις κάποιον με ένα πιστοποιητικό το οποίο δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στις ικανότητες και μιλάμε μετά απλώς για ανθρώπινα λάθη» αναρωτήθηκε μιλώντας στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Η δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες και των διοικούντων

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί νέα παιδιά – επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity τόνισε ότι παράπονό τους είναι ότι θέλουν επιτέλους να δουν αυτούς που διοικούν ότι πέφτει το φως της δικαιοσύνης πάνω τους και ας βρουν ποιος έχει ευθύνες και ποιος δεν έχει ευθύνες.

Αναφερόμενος στοπόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε χαρακτηριστκά ότι ελπίζει «να μην είναι απλώς μια έκθεση διάχυσης των ευθυνών για το αμαρτωλό κράτος, για την αμαρτωλή διοίκηση. Εάν πράγματι υπάρχει μια γενική διάχυση των ευθυνών και δεν θα αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες σε αυτούς που διοικούν και σε όλη την ιεραρχία, τότε θα επαναλαμβάνεται συνεχώς αυτό το πράγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη το πόρισμα θα καταδείξει το πώς αντιλαμβάνονται οι εμπειρογνώμονες τις ευθύνες αυτού του τραγικού δυστυχήματος γιατί, όπως είπε, «δεν είναι ένα απλό δυστύχημα που έφυγε κάποιος νεκρός. Είναι 57 (νεκροί). Είναι ο ψυχικός πόνος που μένει πίσω στους γονείς, στους συγγενείς, τους φίλους αλλά και στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία υποστήριξε ότι «είναι προσβλητικός και ο τρόπος που δόθηκαν» χαρακτηρίζοντας προκλητικό τον τρόπο αξιολόγησης του κάθε παθόντα λέγοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή γίνεται ανταλλακτική αξία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η στάση αυτή αποτελεί πρόκληση απέναντι στους νεκρούς αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται ακόμα και σήμερα αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή: EΡΤ