Η αμφισβητούμενη κίνηση της Αθήνας που ρίχνει νερό στο μύλο των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων

 Η αμφισβητούμενη κίνηση της Αθήνας που ρίχνει νερό στο μύλο των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων

Οι προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας έχουν κοπάσει το τελευταίο διάστημα και οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν ενισχυθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως είναι γνωστό πως η τουρκική ηγεσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να δυναμιτίσει το κλίμα και να εκμεταλλευτεί κάθε παράλειψη. Η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγουν να κινηθούν σε ήρεμα νερά με την Τουρκία, όμως μια αμφισβητούμενη κίνηση δίνει το δικαίωμα στη γείτονα να μιλά για παραβιάσεις αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρει πως «την αμοιβαία πρόθεση των κυβερνήσεων στην Αθήνα και την Άγκυρα να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για λάθη που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα που έχει επικρατήσει τους τελευταίους δυόμιση μήνες στα ελληνοτουρκικά αναδεικνύει η αποχή από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και ως προεκλογικό επιχείρημα ενόψει κάλπης και στις δύο χώρες. Από την ελληνική πλευρά, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, την περίοδο του Πάσχα, αλλά και κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών δεν έγιναν θεαματικές προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις σε ακριτικά νησιά με σκοπό τη φωτογράφιση πολιτικών στελεχών με αξιωματικούς και στρατιώτες».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει λέγοντας πως από τουρκικής πλευράς το αντάλλαγμα ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επισκεφτεί τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η κίνηση της Αθήνας όμως μοιάζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, όταν το υπουργείο Άμυνας της γείτονας χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια «παράνομες» τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πέρυσι τον Απρίλιο, μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά, ανέφερε ότι «η Ελλάδα με αεροπορικά και ναυτικά μέσα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και το 2022 έχει κάνει 423 παραβιάσεις».

Είχε χαρακτηρίσει δε «παράνομες» τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά: «Στα εν λόγω νησιά έχουν γίνει 11 επισκέψεις υφυπουργού Αμυνας και συνολικά 19 επισκέψεις, και έτσι συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η Καρά και συνέχισε, «για τις εν λόγω επισκέψεις και στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και σε επίπεδο αμοιβαιότητας γίνονται δράσεις».

Να σημειωθεί ότι, η Άγκυρα απαντούσε σε αυτές τις «επισκέψεις» με σωρεία παραβάσεων, ενώ δεν δίσταζε να παρενοχλεί και τα αεροσκάφη ή τα ελικόπτερα που μετέφεραν ακόμα και Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα