“Φωτιές” ανάβει το δημοσίευμα του Politico με νέες αποκαλύψεις για ντερ Λάιεν και Μπουρλά

 “Φωτιές” ανάβει το δημοσίευμα του Politico με νέες αποκαλύψεις για ντερ Λάιεν και Μπουρλά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δέχεται έντονες πιέσεις για την ανταλλαγή μηνυμάτων SMS μεταξύ αυτής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για την υπόθεση των εμβολίων κορονοϊού της φαρμακευτικής εταιρείας. Σύμφωνα με το Politico η νέα εξέλιξη στην υπόθεση έχει να κάνει με την υποβολή καταγγελίας κατά της προέδρου της Κομισιόν από τον 35χρονο Βέλγο λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλντάν, για τα επίμαχα μηνύματα με τον Μπουρλά για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το βελγικό ιστότοπο Le Vif, ο Μπαλντάν υπέβαλε καταγγελία εναντίον της φον ντερ Λάιεν στις 5 Απριλίου σε δικαστή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λιέγης. Η κατάθεσή του έρχεται στον απόηχο μιας υπόθεσης των New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  • Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητή του δικαίου της Ε.Ε. στο HEC Paris. Ο Αλεμάνο, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις, είπε στο Politico ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας αγωγής που απευθύνεται σε μεμονωμένο μέλος της Επιτροπής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

«Η πρώτη μου αντίδραση – χωρίς να έχω ξαναδιαβάσει τα φυλλάδια – είναι ότι αυτή η νομική ενέργεια είναι σχεδόν μια προσπάθεια πρόκλησης για να αυξηθεί η ορατότητα γύρω από την αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να προσθέσει την πίεση που η αγωγή των New York Times άσκησε ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο ίδιος.

  • Ο Μπαλντάν, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία λόμπι με επίκεντρο την Κίνα με την ονομασία CEBiz, είπε στο Politico ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας εντός της ΕΕ που τον οδήγησαν να υποβάλει καταγγελία, η οποία περιλαμβάνει κατηγορίες διαφθοράς και καταστροφής εγγράφων.

«Αυτό που έκανε η φον ντερ Λάιεν ήταν πραγματικά να βλάψει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Η φον ντερ Λάιεν λέγεται πως έσπευσε να αναλάβει αποφασιστικά δράση στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid-19, «σώζοντας» το μπλοκ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η πίεση για να αποκαλυφθεί η έκταση του προσωπικού της ρόλου στη συμφωνία – η οποία έχει αφήσει τις χώρες εκτεθειμένες για εκατομμύρια περιττές δόσεις – αυξάνεται, τη στιγμή που το όνομά της συζητείται ολοένα και περισσότερο ως υποψήφια για δεύτερη θητεία.

  • Έξω από τα δικαστήρια, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εγείρονται ολοένα και εντονότερα, εν μέρει επειδή οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να «βγουν» από αυτήν.

Η σύμβαση αφορά έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, για 1,1 δισεκατομμύρια. Τα κράτη πρόκειται να λάβουν περίπου τα μισά από αυτά φέτος.

Όμως, η μειωμένη ζήτηση σημαίνει ότι αυτές οι καταβληθείσες δόσεις κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Τον Ιανουάριο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BR24 υπολόγισε ότι 36,6 εκατομμύρια δόσεις έληξαν αχρησιμοποίητες μόνο στη Γερμανία.

Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να πεταχτούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις. Και στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τον Μάρτιο ότι 17,5 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκοτναι σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα.