Ανατροπή με την έγκριση αναβάθμισης των τουρκικών F16 – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

 Ανατροπή με την έγκριση αναβάθμισης των τουρκικών F16 – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Hellas Journal, παίρνει νέα τροπή η υπόθεση αναβάθμισης των τουρκικών F16, καθώς όπως αναφέρει ενημερωμένη διπλωματική πηγή στο σάιτ: “Δεν πρόκειται για το μεγάλο “στρατιωτικό πακέτο” των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16, και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο”.

“Πρόκειται”, τόνισε η πηγή, για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε τον τελευταίο χρόνο και στην πραγματικότητα είναι μία ανώδυνη εξέλιξη. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 259 εκατομμύρια δολάρια», έγραψε η ιστοσελίδα μας.

Το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, ανέφερε ότι εγκρίθηκαν τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16. Ταυτόχρονα με το Ανατολού, μετέδωσε τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters -της ανταποκρίτριας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Hümeyra Pamuk- λέγοντας με ακρίβεια τη μόνη αλήθεια.

Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος, έγραψε τα εξής:

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου κιτ εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει ραντάρ και αεροηλεκτρονικά (μέσα) για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας

(Αυτό δεν είναι το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο).

Η κίνηση έρχεται αφού οι επιτροπές του Κογκρέσου έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρώτες τέτοιες στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία εδώ και χρόνια — έρχονται μετά την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Θα ήταν λάθος -τόνισε η κ. Παμούκ- να υποθέσουμε ότι η έγκριση αυτού του μικρού πακέτου θα ανοίξει αυτόματα το δρόμο για το μεγάλο πακέτο.

Το Κογκρέσο θα θέλει να δει την Άγκυρα να εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι νομοθέτες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για μια σειρά από ζητήματα με την Τουρκία”.

Τα πράγματα για το μεγάλο πακέτο ύψους 20 δις. δολαρίων που απαιτεί η Τουρκία, παραμένουν άσχημα για την Τουρκία. Το αίτημα της είναι παγωμένο μέχρις ότου η κατοχική δύναμη μετατραπεί σε μία κανονική χώρα.

Οπότε όπως καταλήγει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην Hellas Journal σε ότι αφορά την αγορά 40 νέων F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού 80 εκ των παλαιών μαχητικών που διαθέτει η Τουρκία, δεν έχει αλλάξει τίποτα:

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει στείλει ακόμα το αίτημα στο Κογκρέσο και.
  • Πολλοί νομοθέτες, επικεφαλής των οποίων είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους: ότι, δηλαδή, δεν θα παγώσουν το τουρκικό αίτημα ΜΟΝΟ αν γίνουν δεκτοί οι όροι που ετέθησαν, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι απειλές εναντίον του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ

Σχετικά Άρθρα