Ρωσία: Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν τιμωρήθηκε με φυλάκιση 25 ετών – ”Καθεστώς δολοφόνων” διοικεί τη χώρα λέει ο Κάρα-Μουρζά

 Ρωσία: Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν τιμωρήθηκε με φυλάκιση 25 ετών – ”Καθεστώς δολοφόνων” διοικεί τη χώρα λέει ο Κάρα-Μουρζά

Ο επί χρόνια δημόσιος επικριτής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Κάρα-Μουρζά έλαβε ποινή φυλάκισης 25 ετών από δικαστήριο της Μόσχας σήμερα, Δευτέρα. Πρόκειται για την πιο σκληρή ποινή για «προδοσία και δυσφήμηση του στρατού» από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Με την ανακοίνωση της καταδικαστικής ετυμηγορίας, ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», που αποτελεί σύνθημα της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Κάρα-Μουρζά, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών και πολιτικός της αντιπολίτευσης που έχει ρωσικά και βρετανικά διαβατήρια, για χρόνια για χρόνια επέκρινε δημοσιως των Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πίεζε τις δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και σε μεμονωμένους Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έλεγε ο ίδιος.

Οι εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβληθεί φυλάκιση για 25 χρόνια, τον είχαν κατηγορήσει για προδοσία και για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού, καθώς επέκρινε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη στο CNN που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του, ο Κάρα-Μουρζά είχε ισχυριστεί ότι η Ρωσία διοικείται από ένα «καθεστώς δολοφόνων». Είχε επίσης σε ομιλίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη την Ευρώπη κατηγορήσει τη Μόσχα ότι βομβάρδιζε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η ίδια απέρριψε.

Στην τελευταία του ομιλία στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρα-Μουρζά είχε συγκρίνει τη δική του δίκη, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις δίκες του Ιωσήφ Στάλιν στη δεκαετία του 1930 και αρνήθηκε να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι, μάλιστα, ήταν περήφανος για όλα όσα είχε πει.

«Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι μετανοούν για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης ότι θα έρθει η μέρα που το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα σπάσει», είχε πει.

Εξάλλου, ήδη η Βρετανία έχει καταδικάσει την απόφαση του μοσχοβίτικου δικαστηρίου και κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο. Πάντως, δύο φορές, το 2015 και το 2017, ο Κάρα-Μουρζά αρρώστησε ξαφνικά από δηλητηριάσεις· και στις δύο περιπτώσεις είχε πέσει σε κώμα.

Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στα επεισόδια. Οι δικηγόροι του Κάρα-Μουρζά λένε ότι, ως αποτέλεσμα, πάσχει από μια σοβαρή νευρική διαταραχή που ονομάζεται πολυνευροπάθεια.

Σχετικά Άρθρα