Οι εκλογικές περιφέρειες που φέρνουν την ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα διαφιλονικούμενα “κάστρα” και το σημείο κλειδί της… ΝΔ

 Οι εκλογικές περιφέρειες που φέρνουν την ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα διαφιλονικούμενα “κάστρα” και το σημείο κλειδί της… ΝΔ

“Γαλάζια”, “πράσινα” και “ροζ” κάστρα επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας στο δρόμο προς τις κάλπες επιλέγοντας την απόλυτη ανατροπή. Με στόχευση και στα συντηρητικά ακροατήρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από νωρίς τις περιοδείες του στις περιφέρειες που ξεκλειδώνουν την ανατροπή των συσχετισμών.

«Δικαιοσύνιν μάθετε οι ενοικούντες επι της γης» είναι φράση από τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ανοίξει τα αυτιά των ψηφοφόρων που δυσαρεστήθηκαν τόσο από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως από εκείνους που επένδυσαν πολλές προσδοκίες στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το 2019.

Το κύμα της οργής και της αγανάκτησης των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στρατηγικά να το δαμάσει με στόχο να προσελκύσει όλη τη σωρευμένη απογοήτευση των πολιτών από την ακρίβεια και τα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναδιανομής εισοδήματος παρά το rebound της ανάκαμψης μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

700.000 καθορίζουν το αποτέλεσμα   

Οι περιοδείες λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα άρχισαν πριν ακόμη και από την προκήρυξη των εκλογών από τις περιφέρειες εκείνες οπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει την ανατροπή.

Σημείο κλειδί όπως και στην επικράτεια συνολικά οι 700.000 ψηφοφόροι που εμφανίζονται ή εξαφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Αυτή η μάζα των 699.000 περίπου ψηφοφόρων που γύρισε την πλάτη στη ΝΔ το 2009 αλλά δεν κατευθύνθηκε σε κανένα άλλο κόμμα και παρέμεινε στην αποχή είχε ως αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου με κατά τι λιγότερους ψηφοφόρους από το 2007 να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και να κερδίσει τις εκλογές.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2015-2019. Ξαφνικά εμφανίστηκαν 725.000 ψηφοφόροι τον Ιούλιο του 19 δίνοντας μια σαρωτική νίκη στη ΝΔ ανεβάζοντας το ποσοστό της από το 28% στο 40%. Κι αυτό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 145.500 λιγότερες ψήφους πανελλαδικά έχασε 4 μονάδες και από το 35,5% έπεσε στο 31,5%.

Στη Δ. Ελλάδα το κλειδί της κάλπης  

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του φαίνεται να έχουν υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να δημιουργηθεί εκ νέου όπως το 2015 το ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και να εδραιώσει το κλίμα αποδοκιμασίας της ΝΔ.

Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στρατηγικά σε συγκεκριμένες περιφέρειες που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό με τη διείσδυση στα συντηρητικά ακροατήρια να θεωρείται μονόδρομος.

Η Αχαΐα

Το άλλοτε πράσινο κάστρο έχει γίνει την τελευταία 8ετία ένα ΣΥΡΙΖΑϊκό κάστρο που όμως ελέω και του προηγούμενου εκλογικού νόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2019 έχασε δυο έδρες παρά το γεγονός ότι προηγούνταν με πάνω από 13.000 ψήφους έναντι της ΝΔ.

Ο Νομός είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα και καθόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εκεί τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιώντας όχι παλά περιοδεία αλλά συγκέντρωση σε κλειστό γήπεδο. Η Πάτρα θα είναι από τις περιφέρειες τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί από δυο φορές πρις τις εκλογές του 2023.

Στην κάλπη του 19 εμφανίστηκαν 20.000 επιπλέον ψηφοφόροι από το 2015 και έριξαν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο με την ΝΔ να ανεβάζει το ποσοστό κατά 10 μονάδες από 22,4 σε 32,4% με το ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά μια μονάδα φτάνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά έχασε την περιφέρεια.

Κεφαλλονιά

Διόλου τυχαία ο κ. Τσίπρας επέλεξε να περάσει το Πάσχα και τις άγιες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό της μονοεδρική της Ζάκυνθου και τις Κεφαλλονιάς

Εκτός από τη στήριξή του στο στενό του συνεργάτη επι των ενεργειακών θεμάτων Νικόλα Φαραντούρη η μάχη της μονοεδρικής είναι κομβική. Κι αυτό το σκηνικό της «ξαφνικής» γαλάζιας ψήφου επαναλήφθηκε.

Η ΝΔ εκτοξεύθηκε κατά 10 μονάδες από το 15 στο 19 και από το 27,6% πήρε τη μονοεδρική από το ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας  38%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις 1,5% για μόλις 55 σταυρούς λιγότερους έναντι 2.700 ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν τότε τον κ. Καππάτο.

Η μάχη της Κέρκυρας (3εδρική)

Η μάχη στην Κέρκυρα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνδύασε τις πασχαλινές του διακοπές του με προεκλογικό πρόγραμμα.

Από το 40,6 του 15 ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας 2.800 σταυρούς έπεσε στο 34,4% με τη ΝΔ να κερδίζει την περιφέρεια για μόλις 0,7% και 400 όλους κι όλους ψηφοφόρους. Ήταν όμως και εδώ εξίσου θεαματική η άνοδος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτόξευσαν τη ΝΔ από το 22% του 15 με 7.500 ψηφοφόρους να επιστρέφουν στην κάλπη.

«Καμένη γη» στην Ηλεία (5εδρική)

Και ο Πύργος είναι από τις εκλογικές περιφέρειες οπου ο Αλέξης Τσίπρας όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει για περιοδεία.

Είναι ένα από τα πιο διαφιλονικούμενα εκλογικά κάστρα καθώς οι διακυμάνσεις στην πρωτιά τα τελευταία 15 χρόνια δημιουργούν συνθήκες για στρατηγική της «καμένης γης».

Στην Ηλεία το σκηνικό αντιστράφηκε από το 15 στο 19. Η ΝΔ από μια έδρα πήρε τις τρεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίστροφο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πατά την ακραία πόλωση κατάφερε να αυξήσει έστω και οριακά τη δύναμή του σε απόλυτο αριθμό ψηφισάντων την ώρα μάλιστα που και το Κίνημα Αλλαγής ακόμη τότε έκανε άλμα από το 10,7 στο 14,8 αθροίζοντας στην κάλπη 4.600 επιπλέον ψηφοφόρους.

Στον κάμπο του Πύργου φαίνεται ότι θα πέσουν κορμιά καθώς η ΝΔ με μόλις 1.100 ψήφους κατάφερε να πάρει δυο έδρες παραπάνω από το ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε 34,8 το 19 από 37,3 το 19.

Και σε αυτό το νομό η ΝΔ εμφάνισε στην κάλπη 23.600 ψηφοδέλτια που ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Ανατροπή

Μαζί και με άλλες εκλογικές περιφέρειες από τις οποίες έχει αρχίσει εγκαίρως τις περιοδείες του ο Αλέξης Τσίπρας, όπως η Αργολίδα και η Καρδίτσα ή η Καστοριά, οι οποίες παρότι θεωρούνται και κάστρα η συμπεριφορά των ψηφοφόρων και του εκλογικού σώματος δίνει βάσιμες ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή.

  • Στην εξίσωση από την Κουμουνδούρου μπαίνουν και οι 400.000 νέοι ψηφοφόροι που θα πάνε για πρώτη στην κάλπη.

Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά κοινά θεωρείται βέβαιη και το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να τους φέρει στην κάλπη και την ίδια στιγμή να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ τους ανοίγματος στους νέους και του ανοίγματος σε πιο συντηρητικά κοινά. 

Σχετικά Άρθρα