Μαζική έξοδος για το Πάσχα: Το αδιαχώρητο σε Εθνικές Οδούς, λιμάνια, ΚΤΕΛ – Πού παρουσιάζονται προβλήματα

 Μαζική έξοδος για το Πάσχα: Το αδιαχώρητο σε Εθνικές Οδούς, λιμάνια, ΚΤΕΛ – Πού παρουσιάζονται προβλήματα

Μεγάλη Παρασκευή, αναχωρούν οι περισσότεροι εκδρομείς του Πάσχα από τα αστικά κέντρα για τους τόπους καταγωγής τους και άλλους προορισμούς στην περιφέρεια.  Μεγάλο πρόβλημα με ουρές αυτοκινήτων παρουσιάζεται στα διόδια της Ελευσίνας ενώ υπάρχει και μεγάλη αγανάκτηση των εκδρομέων καθώς τα μπλοκαρισμένα αυτοκίνητα ξεκινούν σχεδόν από τον Ασπρόπυργο. Η κίνηση στα λιμάνια της χώρας, στις εθνικές οδούς, στα ΚΤΕΛ αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ η πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς αγγίζει το 100%.

Αυξημένη είναι η κίνηση λόγω της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα, ιδίως στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και στην Αθηνών-Λαμίας. Συγκεκριμένα, αρκετή κίνηση σημειώνεται στην λεωφόρο Αθηνών από το ύψος του Χαϊδαρίου έως τα διυλιστήρια, καθώς και από τον Ασπρόπυργο μέχρι τα διόδια Ελευσίνας. Καθυστερήσεις θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί στην Κινέτα και τους Αγίους Θεοδώρους.

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί υπήρχε δυσχέρεια στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα προς Λαμία, λόγω σύγκρουσης οχημάτων. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την τροχαία, η κίνηση έχει εξομαλυνθεί στο σημείο. Πλέον η κίνηση στην Αθηνών-Λαμίας είναι αυξημένη αλλά υπάρχει σταθερή ροή.

Στην Αττική Οδό καταγράφονται καθυστερήσεις άνω τον 30′ από τον κόμβο Ασπροπύργου έως την έξοδο Ελευσίνας. Επίσης, υπάρχουν καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα 15′-20′ από τον κόμβο Πεντέλης έως τον κόμβο Μεταμόρφωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έως σήμερα τις 6 το πρωί, Μεγάλη Παρασκευή, από τα διόδια της Κορίνθου έχουν περάσει 72.200 και από τα διόδια της Λαμίας το ίδιο το διάστημα έχουν περάσει 50.620 αυτοκίνητα. Από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι και σήμερα στις 6 το πρωί 311.220 οχήματα έχουν περάσει από τα διόδια προς Κόρινθο και προς Λαμία, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν διέλθει 291.141 οχήματα.

  • Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, στο λιμάνι του Πειραιά η κίνηση έφτασε στο κόκκινο με τους εκδρομείς που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για τις ημέρες του Πάσχα. Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες επιβάτες κατέκλυσαν όλες τις πύλες του λιμανιού του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πληρότητα σε όλα τα δρομολόγια ξεπερνά το 90%, ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς.
  • Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 21.853 επιβάτες με 19 δρομολόγια, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένα 14 δρομολόγια. Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, είχαν αναχωρήσει από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας 69.762 επιβάτες.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 15 πλοία με 9.076 επιβάτες ενώ από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 10 απόπλοι πλοίων με 2.715 επιβάτες. Σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοϊκής αγοράς η ακτοπλοϊκή κίνηση αναμένεται να είναι φέτος αυξημένη κατά 25% με 30% σε σχέση με το 2022.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι και η κίνηση στα ΚΤΕΛ, με την πληρότητα να αγγίζει το 100%.

  • Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ είναι τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ και σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών βάρους άνω των 3,5 τόνων, στις εθνικές οδούς, έως τις 4 το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια σύμφωνα με στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» χθες Μεγάλη Πέμπτη είχαμε συνολικά (αναχωρήσεις – αφίξεις) 630 πτήσεις, ενώ για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες 594 πτήσεις (298 αναχωρήσεις και 296 αφίξεις), Μεγάλο Σάββατο 555 πτήσεις (279 αναχωρήσεις και 276 αφίξεις), Κυριακή του Πάσχα 481 πτήσεις (243 αναχωρήσεις και 239 αφίξεις), Δευτέρα του Πάσχα 618 πτήσεις (304 αναχωρήσεις και 314 αφίξεις) και Τρίτη του Πάσχα 605 (304 αναχωρήσεις και 301 αφίξεις).

Σύμφωνα με την AEGEAN από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή οι πληρότητες αγγίζουν άνω του 90% από Αθήνα και άνω του 95% από Θεσσαλονίκη στο δίκτυο εσωτερικού. Κορυφαίοι προορισμοί από την Αθήνα με υψηλή πληρότητα είναι οι: Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Χίος, Ρόδος, Πάρος, Λήμνος, Σαντορίνη, Κάρπαθος. Αντίστοιχα οι top προορισμοί από Θεσσαλονίκη είναι οι: Μύκονος, Σαντορίνη, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χανιά.

  • Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εξωτερικού από Αθήνα οι top προορισμοί είναι οι: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Αμβούργο, Μαρρακές και Βουδαπέστη. Ωστόσο υψηλές πληρότητες για προορισμούς του εξωτερικού για την περίοδο του Πάσχα είχαμε από Αθήνα για Ζυρίχη, Γενεύη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Μονάχο, Φρανκφούρτη και Ντίσελντορφ, Λονδίνο, Μιλάνο, Λάρνακα, Σόφια, ενώ από Θεσσαλονίκη οι προορισμοί Λάρνακα, Ρώμη, Βερολίνο, Μιλάνο, Μόναχο και Ντίσελντορφ.

Εξάλλου, επιπλέον δρομολόγια εντάσσει η Hellenic Train από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στον Προαστιακό της Αθήνας. Τα δρομολόγια αφορούν στις διαδρομές Αθήνα-Μέγαρα-Αθήνα και Αθήνα-Κιάτο-Αθήνα.