“Αρκούδα Vs Γουρουνιού”/OG: Ποιος πραγματικά είναι ο πρωτεργάτης της διαρροής των απόρρητων εγγράφων – Η μαρτυρία μέλους της ομάδας Thug Shaker Central στην Washington Post

 “Αρκούδα Vs Γουρουνιού”/OG: Ποιος πραγματικά είναι ο πρωτεργάτης της διαρροής των απόρρητων εγγράφων – Η μαρτυρία μέλους της ομάδας Thug Shaker Central στην Washington Post

Το μεγαλύτερο «κάζο» οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δεν το έπαθαν από κάποιες δαιμόνιες μυστικές υπηρεσίες του εχθρού αλλά από έναν 21χρονο, λάτρη των πολεμικών όπλων και των online παιχνιδιών βίας, που ήθελε να εντυπωσιάσει τους φίλους του: Ο 21χρονος εθνοφρουρός της αμερικανικής αεροπορίας, που ήθελε να εντυπωσιάσει τη διαδικτυακή του παρέα, είναι ο πρωτεργάτης της διαρροής εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Τζακ Τερσέιρα συνελήφθη στο σπίτι του χωρίς να προβάλει αντίσταση ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδεχόμενος ουσιαστικά το κενό ασφάλειας που οδηγήσαν στις διαρροές δήλωσε: Δεν με απασχολεί το περιεχόμενο των διαρροών αλλά το ίδιο το γεγονός.

Θρησκόληπτος, ρατσιστής και αντισημίτης, ο OG όπως ήταν το ψευδώνυμό του ως gamer, δούλευε σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Είναι ένας από τους 1,5 εκατ. Αμερικανούς με διαβάθμιση ασφαλείας top secret, αλλά ο μόνος που, από τα τέλη του 2022, ανέβασε στο Discord εκατοντάδες κείμενα και φωτογραφίες διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πολλές πληροφορίες που συγκέντρωσαν κατάσκοποι των ΗΠΑ για εχθρούς και φίλους. 

Ποιος είναι ο OG

Σύμφωνα με την Washington Post ο άνθρωπος πίσω από μια τεράστια διαρροή μυστικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ που αποκάλυψε την κατασκοπεία συμμάχων, αποκάλυψε τις ζοφερές προοπτικές για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία και προκάλεσε διπλωματικά πυρά στον Λευκό Οίκο.

Είναι ένας νεαρός, χαρισματικός λάτρης των όπλων που μοιράστηκε εξαιρετικά απόρρητα έγγραφα με μια ομάδα μακρινοί γνωστοί που αναζητούν συντροφιά εν μέσω της απομόνωσης της πανδημίας.

Ενωμένοι από την αμοιβαία αγάπη τους για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό, η ομάδα περίπου δύο δωδεκάδων — κυρίως ανδρών και αγοριών — σχημάτισε ένα κλειστό κλαμπ το 2020 στο Discord, μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημοφιλής στους gamers.

Ελάχιστη προσοχή έδωσαν όταν πέρυσι ο άνθρωπος που κάποιοι αποκαλούν «OG» δημοσίευσε ένα μήνυμα γεμάτο με περίεργα αρκτικόλεξα και ορολογία. Οι λέξεις ήταν άγνωστες και λίγοι άνθρωποι το διάβασαν, εξήγησε ένα από τα μέλη. Αλλά σεβόταν τον OG, τον πρεσβύτερο αρχηγό της μικροσκοπικής φυλής τους, ο οποίος ισχυριζόταν ότι γνώριζε μυστικά που η κυβέρνηση έκρυβε από τους απλούς ανθρώπους.

  • Το νεαρό μέλος διάβασε προσεκτικά το μήνυμα του OG και τα εκατοντάδες άλλα που ακολουθούσαν σε τακτική βάση για μήνες.

Ήταν, θυμάται, σχεδόν κατά λέξη μεταγραφή απόρρητων εγγράφων πληροφοριών που ο OG ανέφερε ότι είχε φέρει στο σπίτι από τη δουλειά του σε μια «στρατιωτική βάση».

Ο OG ισχυρίστηκε ότι περνούσε τουλάχιστον ένα μέρος της ημέρας του μέσα σε μια ασφαλή εγκατάσταση που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση των μυστικών πληροφοριών που βρίσκονται σε κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών ή για τη διακίνηση από εκτυπωτές.

  • Σημείωσε ορισμένα από τα δακτυλογραφημένα με το χέρι έγγραφα, είπε το μέλος, μεταφράζοντας μυστηριώδη intel-speak για τους μη μυημένους, όπως εξηγώντας ότι το “NOFORN” σήμαινε ότι οι πληροφορίες στο έγγραφο ήταν τόσο ευαίσθητες που δεν έπρεπε να κοινοποιηθούν σε ξένους υπηκόους.

Ο OG είπε στην ομάδα ότι μόχθησε για ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord που έλεγχε.

Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ένα “καταφύγιο”, για έφηβους παίκτες που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και αποκομμένοι από τους πραγματικούς φίλους τους. Τα μέλη αντάλλαζαν προσβλητικά αστεία και άσκοπες συζητήσεις.

Έβλεπαν ταινίες μαζί, αστειεύονταν και προσεύχονταν. Αλλά ο OG τους έκανε επίσης διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις. Ήθελε να «μας κρατήσει ενήμερους», είπε το μέλος, και φαινόταν να σκέφτεται ότι η γνώση του από το εσωτερικό θα πρόσφερε στους άλλους προστασία από τον ταραγμένο κόσμο γύρω τους.

  • «Είναι έξυπνος άνθρωπος. Ήξερε τι έκανε όταν δημοσίευσε αυτά τα έγγραφα, φυσικά. Αυτές δεν ήταν τυχαίες διαρροές κανενός είδους», είπε το μέλος.

Τα απομαγνητοφωνημένα έγγραφα που δημοσίευσε ο OG αφορούσαν μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων. Υπήρχαν άκρως απόρρητες αναφορές σχετικά με το πού βρίσκονται και τις μετακινήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών ηγετών και τακτικές ενημερώσεις για τις στρατιωτικές δυνάμεις, είπε το μέλος. Πληροφορίες για τις προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων να παρέμβουν στις εκλογές.

Στις αρχικές αναρτήσεις, ο OG είχε δώσει στους συναδέλφους του μια μικρή γουλιά από τον χείμαρρο των αποκαλύψεων που επρόκειτο να έρθει. Όταν η απόδοση εκατοντάδων απόρρητων αρχείων χειρόγραφα αποδείχθηκε πολύ κουραστική, άρχισε να δημοσιεύει εκατοντάδες φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, αναστατώνοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

  • Το μέλος που μίλησε στην Washington Post υπό καθεστώς ανωνυμίας είναι κάτω των 18 ετών και ήταν νεαρός έφηβος όταν γνώρισε τον OG. Η Post έλαβε τη συγκατάθεση της μητέρας του μέλους να μιλήσει μαζί του και να καταγράψει τις παρατηρήσεις του σε βίντεο. Ζήτησε να μην κρύβεται η φωνή του.

Ο λογαριασμός του επιβεβαιώθηκε από ένα δεύτερο μέλος που διάβασε πολλά από τα ίδια απόρρητα έγγραφα που μοιράστηκε ο OG και μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας. Και τα δύο μέλη είπαν ότι γνωρίζουν το πραγματικό όνομα του OG καθώς και την πολιτεία όπου ζει και εργάζεται, αλλά αρνήθηκαν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες ενώ το FBI αναζητά και άλλη πηγή των διαρροών.

Η Discord ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

  • Η Post εξέτασε επίσης περίπου 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το νεαρό μέλος εντυπωσιάστηκε από τη φαινομενικά προφητική ικανότητα του OG να προβλέπει σημαντικά γεγονότα πριν γίνουν πρωτοσέλιδα ειδήσεων. Ήταν ενθουσιασμένος με τον OG.

  • «Είναι σε φόρμα. Είναι δυνατός. Είναι οπλισμένος. έχει εκπαιδευτεί. Σχεδόν όλα όσα μπορείτε να περιμένετε σε κάποια ταινία», είπε το μέλος.

Σε ένα βίντεο φέρεται ο OG να στέκεται σε ένα πεδίο βολής, φορώντας γυαλιά ασφαλείας και καλύμματα για τα αυτιά και κρατώντας ένα μεγάλο τουφέκι. Φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα και μετά εκτοξεύει αρκετούς γύρους σε έναν στόχο.

  • «Ήμουν ένα από τα πολύ λίγα άτομα στον διακομιστή που μπόρεσαν να καταλάβουν ότι αυτά τα [έγγραφα] ήταν νόμιμα», είπε το μέλος, ξεχωρίζοντας από τους άλλους που αγνόησαν κυρίως τις αναρτήσεις του OG.

«Ένιωθα σαν να βρισκόμουν στην κορυφή του Έβερεστ», είπε. «Ένιωθα ότι ήμουν πάνω από όλους σε κάποιο βαθμό και ότι… ήξερα πράγματα που δεν ήξεραν».

Το μέλος γνώρισε τον OG πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον για τους θαυμαστές του Oxide, ενός δημοφιλούς YouTuber που κάνει streaming βίντεο για όπλα, πανοπλίες και στρατιωτικό υλικό. Ωστόσο χωρίστηκαν και εντάχθηκαν στον Discord, ο οποίος ονομάστηκε “Thug Shaker Central” με διαχειρισή τον OG.

«Όλοι μεγαλώσαμε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, σαν μια δεμένη οικογένεια», είπε το μέλος. «Βασιστήκαμε ο ένας στον άλλον». Είπε ότι άλλα μέλη, και ειδικά ο OG, τον συμβούλευαν κατά τη διάρκεια κρίσεων κατάθλιψης και τον βοήθησαν να σταθεροποιηθεί συναισθηματικά. «Δεν έλειπε η αγάπη ο ένας για τον άλλον».

Ο OG ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Το μέλος τον περιέγραψε ως «αυστηρό». Περίμενε από τους άλλους να διαβάσουν προσεκτικά τις απόρρητες πληροφορίες που είχε μοιραστεί. Όταν η προσοχή τους κόπηκε, θύμωσε.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας απογοητευμένος OG έστειλε ένα μήνυμα σε όλα τα μέλη. Περνούσε σχεδόν μια ώρα κάθε μέρα γράφοντας «αυτές τις μεγάλες και μακροσκελείς αναρτήσεις στις οποίες συχνά πρόσθετε σχολιασμούς και εξηγήσεις για πράγματα που εμείς οι κανονικοί πολίτες δεν καταλαβαίναμε», είπε το μέλος. Οι επίδοξοι μαθητές του ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για βίντεο στο YouTube σχετικά με τον εξοπλισμό μάχης.

  • «Ενοχλήθηκε και είπε σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν πρόκειται να αλληλεπιδράσετε μαζί τους, θα σταματήσω να τους στέλνω».

Τότε ήταν που ο OG άλλαξε τακτική. Αντί να ξοδεύει το χρόνο του αντιγράφοντας έγγραφα με πληκτρολόγιο, τράβηξε φωτογραφίες των γνήσιων άρθρων και τα δημοσιοποίησε.

Ορισμένα περιείχαν λεπτομερή γραφήματα των συνθηκών του πεδίου μάχης στην Ουκρανία και υψηλά διαβαθμισμένες δορυφορικές εικόνες από τα επακόλουθα των ρωσικών πυραύλων σε ουκρανικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Άλλα σκιαγραφούσα την πιθανή τροχιά των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια άλλη παρουσίαζε φωτογραφίες του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που επέπλεε σε όλη τη χώρα τον Φεβρουάριο, που τραβήχτηκε από το ύψος των ματιών, πιθανώς από κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, μαζί με ένα διάγραμμα του μπαλονιού και της τεχνολογίας επιτήρησης που είναι συνδεδεμένη σε αυτό.

Ο OG μοιραζόταν πολλά έγγραφα την εβδομάδα, ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά εξέθεσε επίσης τον OG σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Στο φόντο κάποιων εικόνων, μπορούσαν να δουν αντικείμενα και έπιπλα που αναγνώρισαν από το δωμάτιο όπου τους μίλησε ο OG μέσω βίντεο στο κανάλι Discord – το είδος των ενδείξεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για τους ομοσπονδιακούς ερευνητές.

Ο OG στον Discord, ήταν ο απόλυτος κριτής της μυστικότητας και επέτρεπε στους συντρόφους του να διαβάσουν αλήθειες που δεν μπορούσαν οι «κανονικοί πολίτες».

Το εύρος των εκθέσεων του στρατού και των πληροφοριών ήταν εκτεταμένο και έδιναν πληροφορίες στις ομοσπονδιακές αρχές για τον δράστη.

Τα έγγραφα του OG φαίνεται να έχουν τυπωθεί σε συνηθισμένο χαρτί και τσακίστηκαν αφού διπλώθηκαν στα τέσσερα. Μερικές φορές, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο OG από τα έγγραφα φαινόταν ότι τραβήχτηκαν πάνω από ένα κρεβάτι.

Αντικείμενα όπως το Gorilla Glue, ένα εγχειρίδιο σκοπευτικού και νυχοκόπτες εμφανίστηκαν στα περιθώρια. Άλλες εικόνες που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως που εξετάστηκαν από την Post έδειχναν τυπωμένα έγγραφα που βρίσκονται πάνω από ένα λαμπερό κόκκινο πληκτρολόγιο.

Για μήνες, ο OG ανέβαζε τακτικά σελίδα σε σελίδα με απόρρητες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προσφέροντας γνώση για το πόσο βαθιά οι αμερικανικές πληροφορίες είχαν διεισδύσει στον ρωσικό στρατό, δείχνοντας ότι η Αίγυπτος είχε σχεδιάσει να πουλήσει στη Ρωσία δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και υποδηλώνοντας ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν πλησιάσει την Τουρκία. ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, να αγοράσει όπλα για να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας.

  • Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα φαίνεται να έχει εκτυπωθεί από το Intellipedia, ένα σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών για να συνεργάζονται και να δημοσιεύουν αναφορές και άρθρα.

Το μέλος είπε ότι ο OG δεν ήταν εχθρικός προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επέμεινε ότι δεν εργαζόταν για λογαριασμό των συμφερόντων οποιασδήποτε χώρας. «Δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Δεν είναι Ουκρανός πράκτορας», είπε το μέλος. Το δωμάτιο στον διακομιστή όπου δημοσίευσε τα έγγραφα ονομαζόταν «αρκούδα εναντίον γουρουνιού»..

Ο OG απ΄την άλλη πλευρά κατέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ιδιαίτερα για την επιβολή του νόμου για τη μετάδοση πληροφοριών λέγοντας ότι προσπαθεί να καταστείλει τους πολίτες της και να τους κρατήσει στο σκοτάδι. Έλεγε ότι κυβέρνηση έκρυβε φρικτές αλήθειες.

Υποστήριξε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών, ότι η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων ότι ένας λευκός ρατσιστής σκόπευε να πυροβολήσει σε ένα σούπερ μάρκετ Μπάφαλο τον Μάιο του 2022. Η επίθεση άφησε πίσω του 10 νεκρούς, όλοι τους μαύρους, και τραυμάτισε άλλους τρεις.

Το όνομα, Thug Shaker Central, ήταν μια ρατσιστική νύξη και σήμαινε στα μέλη ότι ήταν ελεύθερα να εκτοξεύσουν επίθετα και χυδαία αστεία. Δεν ήταν «ένας τόπος στρατολόγησης φασιστών», είπε στην Post.

Ένα πράγμα που δεν έπρεπε να κάνουν τα μέλη ήταν να μιλήσουν για τα μυστικά που είχε μοιραστεί μαζί τους ο OG, συμπεριλαμβανομένων των απόρρητων εγγράφων.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι… δεν έπρεπε να αναρτηθούν πουθενά αλλού», είπε το μέλος. Στην ομάδα συμμετείχαν και ξένοι πολίτες – μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

  • Από τα περίπου 25 ενεργά μέλη που είχαν πρόσβαση στο κανάλι bear-vs-pig, περίπου τα μισά βρίσκονταν στο εξωτερικό, είπε το μέλος. Αυτοί που έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το απόρρητο υλικό ήταν κυρίως από το «Ανατολικό Μπλοκ και από αυτές τις μετασοβιετικές χώρες», είπε. «Οι Ουκρανοί είχαν επίσης ενδιαφέρον», το οποίο το μέλος χαρακτήρισε ενδιαφέρον για τον πόλεμο που μαίνεται την πατρίδα τους.

Αν και οι πλατφόρμες παιχνιδιών θεωρούνται μαγνήτης για κατασκόπους δεν είναι σαφές εάν υπήρξε τέτοια προσπάθεια στον εν λόγω ιστότοπο.

Όλο το χειμώνα, η OG ανέβαζε απόρρητα έγγραφα.

Στη συνέχεια, εν αγνοία της ομάδας, στις 28 Φεβρουαρίου, ένας άλλος έφηβος χρήστης από τον κεντρικό διακομιστή Thug Shaker άρχισε να δημοσιεύει πολλές δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν απόρρητα έγγραφα σε έναν άλλο διακομιστή Discord που συνδέεται με το YouTuber “wow_mao”. Μερικά από τα έγγραφα προσέφεραν λεπτομερείς αξιολογήσεις των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και έδειχναν πόσο μακριά μπορούσαν να δουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας.

  • Στις 4 Μαρτίου, 10 έγγραφα εμφανίστηκαν στον «Minecraft Earth Map».

Απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα ήταν πλέον διαθέσιμα σε χιλιάδες χρήστες, αλλά η διαρροή δεν θα έπεφτε στην προσοχή των αμερικανικών αρχών για έναν ακόμη μήνα. Εν τω μεταξύ, η OG σταμάτησε να μοιράζεται εικόνες στα μέσα Μαρτίου. Στις 5 Απριλίου, απόρρητα έγγραφα που αξιολογούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά κανάλια Telegram και στην πλατφόρμα μηνυμάτων 4chan και άρχισαν να μεταναστεύουν στο Twitter. Μια εικόνα, που δείχνει μια ενημέρωση για το καθεστώς της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου, είχε σκληρά διορθωθεί για να διογκωθεί ο αριθμός των Ουκρανών θυμάτων και να υποβαθμιστούν εκείνα από τη ρωσική πλευρά.

  • Την επόμενη μέρα, λίγο πριν οι New York Times αναφέρουν για πρώτη φορά τη διαρροή, ο OG είπε ότι κάτι είχε συμβεί και προσευχήθηκε στον Θεό να μην συμβεί αυτό το γεγονός. … Αλλά τώρα είναι στα χέρια του Θεού».

«Σίγουρα δεν θα τον χαρακτήριζα πληροφοριοδότη. Δεν θα αποκαλούσα τον OG καταγγέλλοντα στο παραμικρό», είπε, αντιστεκόμενος στις συγκρίσεις με τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο OG τις τελευταίες ημέρες, αφού έκλεισε τον κεντρικό διακομιστή Thug Shaker, μετέφερε την κοινότητα σε άλλο διακομιστή για να επικοινωνήσει με την διαδικτυακή του οικογένεια.

  • «Έμοιαζε πολύ μπερδεμένος και χαμένος ως προς το τι να κάνει», είπε το μέλος. «Έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να επιλύσει αυτήν την κατάσταση. … Φαίνεται αρκετά στενοχωρημένος γι’ αυτό».

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τους συντρόφους του, ο OG τους προέτρεψε να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτόν». Αυτό περιελάμβανε τυχόν αντίγραφα των διαβαθμισμένων εγγράφων που είχε κοινοποιήσει η OG.

Μέχρι σήμερα, κανένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος επιβολής του νόμου δεν έχει επικοινωνήσει με το νεαρό μέλος της ομάδας. Ερωτηθείς γιατί ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει τον OG ακόμη και με κίνδυνο της δικής του ελευθερίας, ο νεαρός απάντησε χωρίς δισταγμό: «Ήταν ο καλύτερος φίλος μου».

Σχετικά Άρθρα