Σεξουαλική κακοποίηση 10χρονης: Καταγγελία της μητέρας για ολιγωρία των αρχών

 Σεξουαλική κακοποίηση 10χρονης: Καταγγελία της μητέρας για ολιγωρία των αρχών

Όπως καταγγέλθηκε από τη μητέρα του παιδιού και τη δικηγόρο της υπάρχει ολιγωρία των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών σε σχέση με τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά σεξουαλική κακοποίηση 10χρονης. Ο καταγγελλόμενος φέρεται να είναι ισχυρό στέλεχος μεγάλης εταιρίας, ενώ στο παρελθόν είχε και στενή επαγγελματική σχέση με πρόσωπο στο ευρυτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση αυτή η οποία θα έπρεπε να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος λόγω της φύσης της – όπως όλες οι σχετικές υποθέσεις – όχι μόνο δεν κινήθηκε γρήγορα αλλά αντίθετα, λίμναζε επί 4 μήνες στο τμήμα ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Μάλιστα, μετά την πρώτη κατάθεση του παιδιού, η μητέρα σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο Documento, επικοινώνησε εκ νέου με τη ΓΑΔΑ και ενημέρωσε τους αρμόδιους ότι το παιδί ανακαλεί στη μνήμη του επιπλέον περιστατικά κακοποίησης και πρέπει να καταθέσει ξανά, για να πάρει την ίδια απάντηση και τις τρεις φορές που απευθύνθηκε στους αρμόδιους:

  • Ότι δεν χρειάζεται να καταθέσει το παιδί, αλλά να πάει η ίδια για συμπληρωματική κατάθεση, όπως και έγινε.

Η σχηματισθείσα δικογραφία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πέραν της σοκαριστικής κατάθεσης του παιδιού, επώνυμες μαρτυρίες κι άλλων προσώπων αλλά και πολυσέλιδη γνωμοδότηση – καταπέλτης ιατροδικαστικής ψυχολόγου (μετά από 16 συνεδρίες με το παιδί), χρεώθηκε εν τέλει στην Εισαγγελία Ανηλίκων μόλις πριν από δύο ημέρες μετά από παρέμβαση της μητέρας και της συνηγόρου της, καθώς αρχικά είχε απλώς διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη κατάθεση του ανήλικου.

  • Η εισαγγελέας όμως που την χρεώθηκε βρίσκεται πλέον σε διακοπές λόγω Πάσχα και από την Εισαγγελία Ανηλίκων δεν έγινε δεκτό το αίτημα της μητέρας για έκδοση διάταξης που θα απαγορεύει την επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν η μητέρα και η πληρεξούσια δικηγόρος της, η αρμόδια εισαγγελέας ενώ τους είχε πει την πρώτη ημέρα που την επισκέφτηκαν ότι η υπόθεση θα είναι η πρώτη της προτεραιότητα, την επομένη δυστυχώς διαπίστωσαν ότι είχε κάνει χρήση αδείας διακοπών του Πάσχα από τις οποίες επιστρέφει 21 Απριλίου.

Όσον αφορά δε τη δεύτερη εισαγγελέα ανηλίκων που βρισκόταν στο εισαγγελικό γραφείο, αφού ενημέρωσε πως η συνάδελφός της βγήκε σε άδεια, απαντώντας στη μητέρα η οποία της ζητούσε – αφού είναι η μοναδική αρμόδια – να βγάλει διάταξη για απαγόρευση επικοινωνίας, ενόψει της δίκης για την επιμέλεια του παιδιού, κοίταξε τη δικογραφία και σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν συνήγορος και μητέρα, απάντησε : «Εντάξει δεν έχουμε βιασμό, το παιδί περιγράφει μόνο όσα έγιναν στο μπάνιο».

Σημειώνεται πως στην κατάθεση του – η οποία είναι η πρώτη και μοναδική που έδωσε στην αστυνομία αφού δεν την κάλεσε ποτέ κανείς για συμπληρωματική – το παιδί αναφέρεται σε ασελγείς πράξεις που έλαβαν χώρα στο μπάνιο του σπιτιού κατά τις οποίες δεν υπήρξε διείσδυση με το γεννητικό όργανο, αλλά με τα χέρια, πράγμα που έτσι κι αλλιώς συνιστά βιασμό. Ωστόσο για την Εισαγγελέα ανηλίκων κάτι τέτοιο δεν ήταν αρκετό για να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα.

  • Οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να μελετήσουν στοιχεία όπως η άκρως εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση ψυχολόγου που παρακολουθεί το παιδί εδώ και αρκετό καιρό, και στην οποία έχει αφηγηθεί πολλά περιστατικά που καταδεικνύουν την κατ΄ εξακολούθηση σεξουαλική του κακοποίηση, ένορκες καταθέσεις μαρτύρων (σ.σ. οικογενειακών φίλων, γιατρών, συγγενών ) που υποστηρίζουν ότι έλαβαν γνώση της κακοποίησης από το ίδιο το ανήλικο, τις συγκλονιστικές μαγνητοσκοπημένες από την ψυχολόγο μαρτυρίες του παιδιού αλλά και της μητέρας.

Ακόμα ένας λόγος που οι δικαστές όφειλαν να κινηθούν πιο γρήγορα και να εξετάσουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, προκειμένου να διακριβωθεί αν οι καταγγελίες ευσταθούν και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του 10χρονου παιδιού, είναι το γεγονός πως ο καταγγελλόμενος ζητά με αίτησή του την επιμέλεια του ανηλίκου (!).

Για σήμερα έχει μάλιστα οριστεί η σχετική συζήτηση στο Πρωτοδικείο για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με το αίτημα του καταγγελλόμενου πατέρα, ο οποίος μάλιστα φέρεται να επιθυμεί να κάνει Πάσχα μαζί με το παιδί το οποίο αρνείται να τον συναντήσει καθώς δηλώνει ρητά ότι τον φοβάται.

Σχετικά Άρθρα