Μεγάλη έξοδος: Περισσότερα από 230.000 αυτοκίνητα έχουν περάσει από Ελευσίνα και Αφίδνες- Τι προβλέπεται για την επιστροφή

 Μεγάλη έξοδος: Περισσότερα από 230.000 αυτοκίνητα έχουν περάσει από Ελευσίνα και Αφίδνες- Τι προβλέπεται για την επιστροφή

Κατά κύματα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα χιλιάδες εκδρομείς οι οποίοι ταξιδεύουν στην ελληνική επαρχία για να γιορτάσουν το Πάσχα σε χωριά και νησιά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πασχαλινές εξόδους των τελευταίων ετών η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τόσο και σήμερα το απόγευμα, της Μεγάλης Πέμπτης, όσο και αύριο.

Όσον αφορά την κίνηση στους δρόμους, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Αλλά και στο ανοδικό ρεύμα της Εθνικής Οδού παρατηρείται αυξημένη κίνηση από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών μέχρι και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στα διόδια Ελευσίνας περισσότερα από 230.000 οχήματα έχουν περάσει στις δύο εθνικές οδούς. Λειτουργούν 21 θυρίδες για την εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ παρατηρείται ανάσχεση -ουρά- περίπου 30 μέτρων.

Στα διόδια Αφιδνών, όπου λειτουργούν 20 θυρίδες για την εξυπηρέτηση των οδηγών, παρατηρείται ανάσχεση (ουρά) περίπου 100 μέτρων. Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, από τις 6.00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης μέχρι τις 6.00 το πρωί σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη) 44.430 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 35.669 προς Λαμία. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν φύγει προς Κόρινθο 42.574 οχήματα και 34.540 προς Λαμία.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15:00 έως τις 22:00 σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και από τις 06:00 έως τις 16:00 αύριο Μεγάλη Παρασκευή ισχύει για το ρεύμα εξόδου απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Γεμάτα με κόσμο αναχωρούν τα πλοία και ΚΤΕΛ

Όπου φύγει… φύγει με κάθε μέσο για τους Αθηναίους, με τα πλοία και τα ΚΤΕΛ να αναχωρούν γεμάτα επιβάτες.

Συγκεκριμένα μόνο από τον Πειραιά αναχωρούν σήμερα 19 πλοία. Οι προορισμοί που παρουσιάζουν και φέτος μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Όσον αφορά την απόδραση με υπεραστικά λεωφορεία εξελίσσεται με 510 δρομολόγια τα οποία έχουν προγραμματιστεί για Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή στον Κηφισό. Η πληρότητα στα λεωφορεία αγγίζει το 100%. Μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα δρομολόγια που αναχωρούν για Πάτρα και Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των δρομολογίων αγγίζει το 300% .

Οδηγίες στους οδηγούς για την έξοδο του Πάσχα – Οι ώρες αιχμής

Για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των οδηγών ενόψει της αυξημένης κυκλοφορίας που αναμένεται να έχει και φέτος ο αυτοκινητόδρομος λόγω του Πάσχα, η Ολυμπία Οδός υπενθυμίζει με ανακοίνωση της ότι οι μεγαλύτερες αιχμές της κυκλοφορίας.

Κατά την έξοδο:

τη Μεγάλη Πέμπτη, από τις 13:00 περίπου το μεσημέρι μέχρι τις 21:00 το βράδυ και
τη Μεγάλη Παρασκευή, από νωρίς τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα

Κατά την επιστροφή:

τη Δευτέρα του Πάσχα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ και
την Τρίτη του Πάσχα, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ

Προγραμματίζοντας το ταξίδι κατά το δυνατόν εκτός των ωρών αιχμής, μπορείτε να κερδίσετε χρόνο. Για το λόγο αυτό, συμβουλευτείτε την Πρόβλεψη Κυκλοφορίας για τις επόμενες 72 ώρες, καθώς και την Τρέχουσα Κυκλοφορία στον Ισθμό και την Ελευσίνα στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr.

Χρήσιμες συμβουλές

Για τη διευκόλυνση των οδηγών, η Ολυμπία Οδός υπενθυμίζει επίσης μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλούς μετακίνησης:

  • Ελέγχουμε το αυτοκίνητο πριν το ταξίδι (καύσιμα, λάδια, νερό/αντιψυκτικό, φώτα, φλας και πίεση των ελαστικών).
  • Παρακολουθούμε τις Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων του αυτοκινητόδρομου. Οι άνθρωποι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας επικοινωνούν μαζί μας δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για το τι θα συναντήσουμε μπροστά μας.
  • Μεριμνούμε για την ασφαλή μεταφορά τρέιλερ, ποδηλάτων και ζώων.
  • Οδηγούμε ξεκούραστοι, ειδικά νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Για μεγάλες διαδρομές συνιστάται να κάνουμε μια στάση 15 λεπτών κάθε 2 ώρες.
  • Δεν οδηγούμε και δεν σταματάμε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!
  • Εάν χρειαστεί να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, και δεν διαθέτουμε Bluetooth, σταματάμε σε ένα από τα πάρκινγκ κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου (κάθε περίπου 10-12χλμ.).

Λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει από τις 7 έως και τις 23 Απριλίου στη λήψη αυξημένων μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ο σχεδιασμός των μέτρων, που πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας,
  • την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες
  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
  • Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.
  • Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Σχετικά Άρθρα