Γαλλία: Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις σε όλη την χώρα – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κατάστημα της Louis Vuitton (vid)

 Γαλλία: Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις σε όλη την χώρα – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κατάστημα της Louis Vuitton (vid)

Για ακόμα μία μέρα συνεχίζονται οι απεργίες στην Γαλλία λόγω του νόμου που αλλάζει το όριο ηλικίας των συνταξιούχων. Και σήμερα σημειώθηκαν έντονα και βίαια επεισόδια στο Παρίσι. Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διαδηλωτές στην Γαλλία εισέβαλαν στο κατάστημα της Louis Vuitton στα Ηλύσια Πεδία.

«Ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις; Πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», τόνισε ο συνδικαλιστής της Sud Rail Fabien Villedieu, καθώς τα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton γέμισαν με κόκκινο καπνό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

https://twitter.com/TheMcKenziest/status/1646511848911683584
https://twitter.com/cotupacs/status/1646504714492583936

Οι συνδικαλιστές έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αναμένονται στις κινητοποιήσεις να βρεθούν από 500.000 άτομα έως 1 εκατομμύριο, ωστόσο από το απόγευμα και μετά οι διαδηλώσεις θα απαγορευτούν.

Κάποια τρένα θα ακυρωθούν και αναμένονται απεργίες μεταξύ των εργαζομένων στα διυλιστήρια, των απορριμματοσυλλεκτών και των δασκάλων.

Στο Παρίσι, οι νέοι τοποθετημένοι στην κεφαλή της πομπής, οργανώνονται και τραγουδούν προσπαθώντας να παρακινήσουν το πλήθος.

«Θα φτάσουμε μέχρι την απόσυρση, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ένας φοιτητής, ακτιβιστής στο Raised Fist.

«Συνταγματικός ή όχι, δεν τον θέλουμε αυτόν τον νόμο», τραγουδούν οι φοιτητές.

«Για μένα είμαστε μόνο στην αρχή», είπε η Marie, φοιτήτρια στο Paris-Saclay.«Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κινητοποίηση εδώ και τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Επεισόδια σε Παρίσι και Λυών

Βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στα social media, δείχνουν ότι στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να σημειώνονται εντάσεις με καπνούς και χρήση δακρυγόνων.

Επίσης, στη Λυών σημειώθηκαν λεηλασίες και τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος από το site actu.fr τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρόπαλο αστυνομικού.

Οι συγκρούσεις φαίνεται πως ξεκίνησαν μετά από εισβολή και γράψιμο με σπρέι στην πόρτας πολυτελούς ξενοδοχείου, κατά μήκος της πολύ αστικής λεωφόρου des Belges. Την ίδια ώρα ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα. Όμως η ατμόσφαιρα ιδίως στο Παρίσι είναι πολύ πολύ τεταμένη. Αναφορές για οργή που ξεχειλίζει.

Αυτή την ώρα διαδηλωτές κατευθύνονται στην έδρα του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο την τελευταία ώρα έχει περικυκλωθεί από εκατοντάδες στρατοχωροφύλακες.

Το πρωί ο υπουργός εσωτερικών απαγόρευσε τις διαδηλώσεις έξω από το Συνταγματικό Συμβούλιο, όμως οι διαδηλωτές φαίνεται πως δεν το έλαβαν υπόψη τους», έγραψε λίγο νωρίτερα στο Twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι.

https://twitter.com/mdenaxa/status/1646506403291598850

Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας σε Νάντη και Ρεν

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών την Πέμπτη στη Νάντη, όπου η 12η ημέρα κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συγκέντρωσε μεταξύ 10.000 ατόμων σύμφωνα με την αστυνομία και 25.000 ατόμων σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Η ένταση ξεκίνησε καθώς η πομπή περνούσε μπροστά από τη νομαρχία στη Νάντη, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη των δύο και πλέον ωρών συγκρούσεων.

https://twitter.com/LPL_Rennes/status/1646458206430851072

Στο περιθώριο μιας εορταστικής πομπής, πολλές φωτιές άναψαν κατά μήκος της διαδρομής και εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα προς την κατεύθυνση της αστυνομίας από διαδηλωτές που προστατεύονταν πίσω από ομπρέλες, ιδιαίτερα στο τέλος της διαδήλωσης στο Quai de la Fosse.

«Μην αγγίζετε τις συντάξεις με οποιοδήποτε κόστος» και «η περιφρόνησή σας μας ένωσε», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που αναγράφονταν στις πινακίδες που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

https://twitter.com/LPL_Rennes/status/1646395012777754626

Στη Ρεν επίσης, διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και σημειώθηκαν και μερικές πράξεις βανδαλισμού σε βιτρίνες καταστημάτων.

Δύο οχήματα Mercedes και Tesla που ήταν σταθμευμένα κατά μήκος της διαδρομής υπέστησαν βανδαλισμούς και πυρπολήθηκαν, σημείωσαν δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο τέλος της επίσημης διαδήλωσης, που συγκέντρωσε 15.000 άτομα σύμφωνα με το διασυνδικάτο και 6.500 σύμφωνα με τη νομαρχία, αρκετές εκατοντάδες άτομα με καλυμμένα πρόσωπα συνέχισαν την πορεία τους προς το ιστορικό κέντρο, προκαλώντας τις δυνάμεις του τάγματος που έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού.

https://twitter.com/LPL_Rennes/status/1646441891179683842

Σχετικά Άρθρα