Τουρκία: “Πήρε κεφάλι” ο Ερντογάν -Δύο μονάδες μπροστά σε τελευταία δημοσκόπηση

 Τουρκία: “Πήρε κεφάλι” ο Ερντογάν -Δύο μονάδες μπροστά σε τελευταία δημοσκόπηση

Ανατροπή του σκηνικού που προέκυπτε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία καταγράφει μια νέα σφυγμομέτρηση, που φέρνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν (AKP) εταιρεία Optimar, από την 1η μέχρι τις 7 Απριλίου με δείγμα 4.754 ατόμων, στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές» το 45,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα υποστηρίξει τον πρόεδρο της Τουρκίας δίνοντάς του έτσι ένα προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προεδρικού υποψηφίου της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, που συγκεντρώνει ποσοστό 43,9% στην πρόθεση ψήφου και δίνει μάχη ακόμη και από την… κουζίνα του σπιτιού του για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο αντίπαλός του ευθύνεται αποκλειστικά για την ακρίβεια, που ο ίδιος θα καταπολεμήσει.

Στο 8,3% ο Ιντζέ στην πρόθεση ψήφου

Με δεδομένο ότι οι δύο βασικοί μονομάχοι δεν πλησιάζουν το 50%, όλα δείχνουν επαναληπτικές εκλογές, που θα κρίνουν και τον τελικό νικητή μεταξύ των Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, καθώς ο έτερος υποψήφιος, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκεντρώνει ποσοστό 8,3% στην πρόθεση ψήφου και ο Σινάν Ογκάν μόλις 1,7%.

Σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κούρσα ο Ιντζέ, το 54,3% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, το 30,7% είπαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον αρχηγό του του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος, ενώ το 15% είπε ότι θα ψηφίσει άλλον υποψήφιο.

Σημειωτέον, πάντως, ότι έρευνες άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα ηττηθεί στις εκλογές μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Yöneylem Araştırma, οι ψήφοι των υποψηφίων προέδρων μετά την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων ψήφων ήταν οι εξής:

Κεμάλ Κιλτσντάρογλου: 46.4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41.6%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 9.1%

Σινάν Ογκάν: 2,9%

Σχετικά Άρθρα