SOS για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης

 SOS για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης

Έκκληση στο υπουργείο Υγείας για να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας το θετικό δεδομένο ότι φέτος δεν είχαμε διασωληνωμένους επί ημέρες εκτός ΜΕΘ, ευχόμενος να μην έχουμε το φαινόμενο ποτέ ξανά!

Με αφορμή πρόσφατη επίσκεψή του στο νοσοκομείο Κοζάνης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στον εντυπωσιακό εξοπλισμό της ΜΕΘ από δωρεές που έχουν γίνει στο νοσοκομείο.

«Λειτουργούν 4 κλίνες και εάν υπήρχε προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργούν 8 κλίνες, οι οποίες είναι υπεραπαραίτητες για τη Δυτική Μακεδονία.

Με βάσει τα διεθνή Στάνταρ, οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να είναι το 10% των νοσοκομειακών κλινών. Στη χώρα μας, με 35.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, θα πρέπει να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Με βάσει την πρόσφατη εγκύκλιο της αν. υπουργού Υγείας, οι πολυδύναμες ΜΕΘ θα πρέπει να είναι σε ποσοστό 5% των νοσοκομειακών κλινών.
Δηλαδή, στη χώρα μας, θα πρέπει  να λειτουργούν 1.750  κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με προσωπικό, όπως προβλέπει η εγκύκλιος. Και όμως, στην Ελλάδα, μετά τρία χρόνια πανδημίας λειτουργούν στα νοσοκομεία 950 κλίνες ΜΕΘ.

Για πρώτη φορά φέτος, μετά πολλά χρόνια, δεν είδαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δεν είδαμε ασθενείς να πεθαίνουν διασωληνωμένοι στις κλινικές. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε!

Χρειαζόμαστε όχι μόνο να μην κλείσουν οι 950 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, αλλά να αναπτυχθούν πολύ περισσότερες. Να προσεγγίσουμε τα διεθνή στάνταρ!», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Αυτό που επισημαίνει στο libre, ο κ. Γιαννάκος είναι ότι πολλές από τις 950 κλίνες ΜΕΘ που είναι ανοικτές, λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια, λόγω σημαντικών ελλείψεων εντατικολόγων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Είναι κρίμα αντί να ανοίξουμε και νέες κλίνες ΜΕΘ, να κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές από αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία. Έτσι, θα υπάρξει κίνδυνος να ξαναδούμε δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ», υπογραμμίζει.

Στη Δυτική Μακεδονία, με 255.000 πληθυσμό και ανεπτυγμένες περίπου 600 νοσοκομειακές κλίνες, λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κοζάνης και 4 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Δηλαδή, λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία αντί για 60 κλίνες, με βάσει τα διεθνή στάνταρ και την πρόταση του ΚΕΣΥ, και αντί για 30 κλίνες, με βάσει την πρόταση της κας Μ. Γκάγκα.

«Και αυτό, με μεγάλη επισφάλεια λόγω ελλείψεων εντατικολόγων ιατρών» επαναλαμβάνει ο κ. Γιαννάκος.

Υπενθυμίζει ότι στο Νοσοκομείο Ξάνθης, πριν δύο χρόνια, έκλεισε η ΜΕΘ 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων (έμεινε μόνο ένας εντατικολόγος και δύο έφυγαν). Το ίδιο προβλέπει ότι θα γίνει και στο Νοσοκομείο της Κοζάνης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εγκατάλειψη και την έλλειψη κινήτρων που κάνει τις προκηρύξεις να καταλήγουν άγονες.

«Μία ΜΕΘ με υπερσύγχρονο εξοπλισμό 4 κλινών, που μπορεί να αυξήσει τις κλίνες σε 8, με τεράστια προσφορά και αναγκαιότητα λειτουργίας στη Δυτική Μακεδονία, θα κλείσει αφού έμεινε με έναν εντατικολόγο. Τον Διευθυντή της ΜΕΘ… Λειτουργεί προς το παρόν με δύο ακόμη γιατρούς από μετακινήσεις, αλλά για πόσο;

Έγινε προκήρυξη δύο θέσεων χωρίς κίνητρα. Δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Κίνητρα, προσλήψεις εντατικολόγων και νοσηλευτών προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι 950 κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξει σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ. Εάν συνεχισθεί η εγκατάλειψη θα γυρίσουμε πίσω με πολλούς θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ!», προειδοποιεί καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος, σχολιάζοντας ότι είναι άδικο να μην αξιοποιείται ο άρτιος εξοπλισμός της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης από τις δεκάδες δωρεές των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα