Τσίπρας: Είμαι κάθετα αντίθετος σε κυβέρνηση ηττημένων – Πολιτική αλλαγή μόνο αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Τσίπρας: Είμαι κάθετα αντίθετος σε κυβέρνηση ηττημένων – Πολιτική αλλαγή μόνο αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει «κυβέρνηση των ηττημένων», σε περίπτωση που το κόμμα του είναι δεύτερο στις εκλογές στις 21/5/2023.

«Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί και αν θα απαιτείται η στήριξη του κ. Βαρουφάκη, «ακόμη και του ΚΚΕ», αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχει σε κάθε περίπτωση η λύση της ανοχής ( σημ. για την οποία απαιτείται ένα κόμμα να διαθέτει άνω των 120 εδρών στη Βουλή ακόμα και αν δε διαθέτει 151).

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία πρωθυπουργός δε θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, συμφωνώντας σε αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Δε νομίζω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα θα υπάρξουν τέτοια διλήμματα, γιατί θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές αν αυτό δε συμβεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι σε αυτήν την περίπτωση τα υπόλοιπα κόμματα, σε μια δεύτερη κάλπη «θα συνθλιβούνε στις μυλόπετρες της απλής αναλογικής» καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα πάρει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Δίνοντας έμφαση στην πολιτική αλλαγή, υπογράμμισε ότι αυτή θα έρθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ηττηθεί η ΝΔ.

Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Αναφερόμενος στη νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, υπενθύμισε ότι η ΝΔ αρνήθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιμείνουμε στο σωστό. Δεν πιστεύουμε ότι εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα προστατεύεις τη Δημοκρατία. Επιμένουν στο λάθος», τόνισε αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε δε, για άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην παρέμβαση που Γιώργου Γεραπετρίτη. «Η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά δεν κερδίζεται με τέτοια πρακτική. Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση γίνεται «χορηγός» του Κασιδιάρη. Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν. Και να φέρουν την τροπολογία που είχαμε φέρει στη Βουλή και συμφωνούσαν έγκριτοι Συνταγματολόγοι, να την ψηφίσουμε όλοι μαζί».

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το Πασχαλινό τραπέζι

Οι ανατιμήσεις στο Πασχαλινό τραπέζι είναι φωτιά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η πτώση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή είναι στο 40%, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εγώ γυρνάω όλα τα μαγαζιά και μου λένε ότι δεν έχουν τζίρο», είπε και μίλησε για την αύξηση του μισθού στα 800 ευρώ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.

Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την ανάγκη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Θα μειώσουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο επίπεδο που προβλέπει η ΕΕ, πρόσθεσε.

Ρύθμιση χρεών και για τη μεσαία τάξη

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις οφειλών, υπογράμμισε ότι δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τη μεσαία τάξη. Τόνισε δε, ότι πλέον η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου και μπορεί πλέον να θεσπίσει τέτοιες ρυθμίσεις. «Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι η λαίλαπα των πλειστηριασμών ή αδιέξοδα», σημείωσε.

«Κάθε πολιτική επιλογή έχει πρόσημο θετικό ή αρνητικό για την κοινωνία. Σήμερα έχουμε τη μέση οικογένεια να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα μετά την 20η μέρα του μήνα. Χρειάζεται να βάλουμε κανόνες και να ρυθμίσουμε την αγορά», σημείωσε. Βλέπαμε να έρχεται η ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και τώρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, σημείωσε.

Ο Μητσοτάκης αρνείται να γίνει debate μαζί μου

Αρνείται σαν τον διάολο το λιβάνι να βρεθούμε σε debate οι δύο μας, είπε σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη που μίλησε για debate με όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος λέει ότι το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας αλλά αρνείται να γίνει μεταξύ μας debate, πρόσθεσε.

Η μεγάλη πλειοψηφία λέει «ως εδώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις εκλογές. «Δεν μου χρωστάει κάτι η ιστορία, πιστεύω ότι εγώ χρωστάω. Να κυβερνηθεί η χώρα από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα