ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη ανάγνωση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων – Τι σηματοδοτούν οι επιλογές έκπληξη

 ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη ανάγνωση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων – Τι σηματοδοτούν οι επιλογές έκπληξη

Ψηφοδέλτια διεύρυνσης ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην Πρωθυπουργό να ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα του για την αύξηση των εκλογικών ποσοστών, διαμορφώνοντας παράλληλα την τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ… “μια στο καρφί μια στο πέταλο” .

Στο άκουσμα των ονομάτων του κ. Παχατουρίδη και του Βαγγέλη Αντώναρου δεν ήταν λίγοι που σάστισαν ακόμη και εντός της ΚΕ.

Η περίπτωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της τελευταίας κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή 2007 – 2009 ωστόσο δίνει το στίγμα του μόνιμου χαρακτήρα που έχει προσλάβει η στροφή του Αλέξη Τσίπρα και προς τα δεξιά στοχεύοντας σε μερίδα ψηφοφόρων του καραμανλισμού.

  • Το έκανε το 2015 όταν σχημάτισε κυβέρνηση συνεργαζόμενος και με τους ΑΝΕΛ, αλλά και με τις επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η στροφή συνεχίζεται και σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από με μεμονωμένες κινήσεις φρόντισε να ρίξει όλο το οπλοστάσιό του από τώρα ώστε να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος για να αφομοιωθούν οι αλλαγές στην ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Στο ίδιο λοιπόν κάδρο μπαίνει και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει τη στήριξή στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Σε αντίθεση με τον κ. Αντώναρο ο οποίος έχει επιδείξει μια μετατόπιση στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παχατουρίδης δεν εμφορείται από ΣΥΡΙΖΑϊκά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα η αποδοχή της στήριξής του να λειτουργεί και ως εμβρυουλκός των ευρύτερων συναινέσεων που αναζητά στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ήδη από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που προετοίμασε το έδαφος για την ΚΕ και τις ανακοινώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχθεί την εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη να ανοίξει ταυτόχρονα με τις εθνικές και το χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

  • Πρόκειται για μια κίνηση που προλειαίνει το έδαφος σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και στελεχών ώστε αν εντυπωθούν στις συνειδήσεις μελών, φίλων και απλών ψηφοφόρων οι αλλαγές που γίνονται στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική του κόμματος εξουσίας επιβάλλει σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου το κόμμα να ανοίξει το εύρος της αναφοράς του και να ανοίξει τα στεγανά του, ώστε να βγαίνουν τα κουκιά από την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαΐου.

Στόχος του Αλέξης Τσίπρα δεν είναι άλλος από το να αυξήσει τους απόλυτους αριθμούς του κόμματός του μπροστά σε μια κάλπη εξαιρετικά αμφίρροπη, όπως είναι αυτή της απλής αναλογικής. Μια άνοδος των ψηφοφόρων στην κάλπη σε συνδυασμό με την αποχή από την οποία κινδυνεύει η ΝΔ μπορεί να μεταβάλλει δραματικά του συσχετισμούς στην κάλπη και στα ποσοστά των δυο κομμάτων εξουσίας.

Η ανατροπή μάλιστα του σκηνικού φαίνεται εξάλλου ότι έχει εδραιωθεί στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βάζει μπροστά πλέον και το σχέδιο πίεσης και προς το κέντρο.

Αλλαγή μόνο με ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική του πλέον και αυτό φάνηκε και στην ομιλία του στην ΚΕ εστιάζεται πλέον αποκλειστικά στο δίλημμα Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη.

  • Με αυτό τον τρόπο αφήνει τον εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο το ΠΑΣΟΚ να ασκεί τον ανταγωνισμό του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά να φουντώνει την αντιπαράθεση ενισχύοντας το διπολισμό.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στην προεκλογική αρένα το δίλημμα ή ΣΥΡΙΖΑ ή Μητσοτάκης και ΝΔ με στόχο να ανακόψει τις όποιες διαρροές προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

«Η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προϋπόθεση :

Την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στην ομιλία του βάζοντας το σημείο εκκίνησης στα στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στο εξής.

Στην ομιλία του αυτή έγινε αισθητή και η αύξηση της πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη ρίχνοντας νέο δίλημμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

  • «Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή αιχμή προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε σε συνέχεια της αναφοράς του στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Ουσιαστικά η λογική πλέον στην Κουμουνδούρου κινείται στη γραμμή «αν θέλεις να φύγει ο Μητσοτάκης, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ» για να έχεις κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Και αυτό το δίλημμα αφορά κυρίως τους απογοητευμένους πολίτες και σε δεύτερο χρόνο το πολιτικό σύστημα. 

Σχετικά Άρθρα