ΗΠΑ: Διαρροή απόρρητων εγγράφων – Ποιους ευνοούν τελικά οι αποκαλύψεις για την Ουκρανία

 ΗΠΑ: Διαρροή απόρρητων εγγράφων – Ποιους ευνοούν τελικά οι αποκαλύψεις για την Ουκρανία

Τα φωτογραφημένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή αφορούν σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη σχεδιαζόμενη εδώ και μήνες εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών και για περιέχουν παράλληλα αναφορές κι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο. Ένα από τα απόρρητα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας θα εξαντλούνταν έως τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης. Δεν είναι σαφές εάν το ποσοστό χρήσης έχει αλλάξει από τότε.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, στα οποία βασίζεται μαζί με τους S-300 για να προστατεύσουν ζωτικής σημασίας τοποθεσίες από τη ρωσική αεροπορία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά μπορεί έτσι να αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ένας από αυτούς έκανε λόγο για μεγάλες συνέπειες για το Κίεβο.

  • Προς το παρόν δεν έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητα των εγγράφων του Πενταγώνου, που υποστηρίζει ότι εξετάζει την εγκυρότητα των αρχείων που «φαίνεται ότι περιέχουν ευαίσθητο και εξαιρετικά διαβαθμισμένο υλικό».

«Έχει αρχίσει διυπηρεσιακή συνεργασία για να αποτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος αυτών των φωτογραφημένων εγγράφων για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και εταίρους μας» δήλωσε χθες η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά ακόμη αν είναι αυθεντικά κάποια από τα έγγραφα που κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών. Όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Παρουσία ΝΑΤΟϊκών στην Ουκρανία

Τα έγγραφα μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στον φάκελο που διέρρευσε και συνοψίζει την κατάσταση του πολέμου την 1ης Μαρτίου αφορά εντολές του Πενταγώνου σχετικά με τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων, την επιμελητεία, τον σχεδιασμό και τις πολιτικές πτυχές του πολέμου.

Εκεί αποκαλύπτεται η παρουσία 97 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τους οποίους χαρακτηρίζει «στρατιώτες-φαντάσματα», των οποίων τη δραστηριότητα στο πεδίο αρνούνταν η Συμμαχία. Σύμφωνα με το έγγραφο, η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Βρετανοί, με πενήντα μέλη των SAS και SBS, ενώ υπάρχουν 17 Λετονοί, 15 Γάλλοι, 14 Αμερικανοί και ένας Ολλανδός. Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμη κι αν οι αριθμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί, η ύπαρξη των Δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία έχει επιβεβαιωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα περιέχουν πληροφορίες και για συμμάχους. Για παράδειγμα, ένα αναφέρεται στις συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, εξήγησαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σχετικά Άρθρα