Εκνευρισμός στην Τουρκία – Για τον ελλιμενισμό υποβρυχίου των ΗΠΑ στη Λεμεσό – Επίθεση Τσαβούσογλου

 Εκνευρισμός στην Τουρκία – Για τον ελλιμενισμό  υποβρυχίου των ΗΠΑ στη Λεμεσό – Επίθεση Τσαβούσογλου

Την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί.

Υποστηρίζουμε σθεναρά, αναφέρει τη δήλωση του ψευτο-“υπουργού Εξωτερικών” της “τδβκ” σχετικά με την αγκυροβόληση επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ σε ένα από τα λιμάνια της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου” όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία «και τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες», τονίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση προσθέτει τα εξής:

«Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται και στην Ουάσιγκτον:

«Καλούμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της (παράνομης) “τδβκ” κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της ευθύνης που της δίνει το καθεστώς του εγγυητή», αναφέρει το υπουργείο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το παράνομο “υπουργείο εξωτερικών”, το οποίο δεν αντέχει την ανάπτυξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδίκασε “έντονα” την ελλιμενισμό του αμερικανικού επιθετικού υποβρυχίου USS San Juan στη Λεμεσό.

Υποστηρίζει ότι η πολιτική των ΗΠΑ να ενθαρρύνει τον εξοπλισμό της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» –όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία– εμποδίζει (δήθεν) τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η άρση του περιορισμού των πωλήσεων όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα επακόλουθα βήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού», θα ενθαρρύνουν την Κυπριακή πλευρά σε εξοπλισμούς.

Παραπέμπει σε δήλωση του υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα ότι θα «αγοράσουν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ». Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στον συστηματικό οπλισμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά θα καταλάβει ότι οι δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού “λαού” θα αντιμετωπιστούν. Πατρίδα Τουρκία και (παράνομη) “τδβκ” θα ενεργήσουμε αποφασιστικά ενάντια στις απειλές για τον τουρκοκυπριακό λαό και την ασφάλεια της Τουρκίας. Η ιστορία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας έναντι των απειλών για την ασφάλειά μας» προστίθεται στην παραπονιάρικη ανακοίνωση του ψευδοκράτους.

Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, εμποδίζει επίσης την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης συμφωνίας στο νησί που δεν θα παραβλέπει τις πραγματικότητες.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στην κυπριακή Βάση

Oπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέφτηκε στις 6 Απριλίου το αμερικανικό υποβρύχιο στη Λεμεσό.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Rick Scott, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την παρουσία του στη Αθήνα ταξίδεψε πρόσφατα στην Κύπρο, όπου επιθεώρησε προσωπικό του Αμερικανικού Ναυτικού που αναβαθμίζει την Ναυτική Βάση “ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ” στο Μαρί.

https://twitter.com/USAmbCy/status/1644273204976910344?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1644273204976910344%7Ctwgr%5Ea47480a637d2c1b5a4061a190c75c0cb8f2b521c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fethnika-themata%2Fellinotoyrkika%2F7162232_sok-kai-deos-gia-tin-agkyra-amerikanika-polemika-ploia-tha

Με πληροφορίες από hellasjournal

Σχετικά Άρθρα