Μήνυμα Κίνας στη Δύση: “Δεν μπορείτε να μας λέτε τι να κάνουμε – Δεν ξεκίνησε η Ρωσία τον πόλεμο”

 Μήνυμα Κίνας στη Δύση: “Δεν μπορείτε να μας λέτε τι να κάνουμε – Δεν ξεκίνησε η Ρωσία τον πόλεμο”

Οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να λένε στο Πεκίνο τι να κάνει για τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή (07/04) ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία.

«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που δημιούργησε την ουκρανική κρίση, η [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν είναι μέρος της και δεν έχει παράσχει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης» δήλωσε ο Ζανγκ Χανχούι σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», την οποία επικαλείται το «Politico».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα και πολύ περισσότερο δεν έχει την εξουσία να της επιρρίψει ευθύνες».

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της Μόσχας, η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσάζων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προτείνοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το «Politico» ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, είχαν στείλει σε ρωσικές οντότητες 1.000 τουφέκια εφόδου και εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σχετικά Άρθρα