Κλιμάκωση πολέμου Ισραήλ – Λιβάνου, τρόμος στο Τελ Αβίβ – Βίντεο από τη φονική επίθεση με αυτοκίνητο – Ένας νεκρός, 5 τραυματίες (vid)

 Κλιμάκωση πολέμου Ισραήλ – Λιβάνου, τρόμος στο Τελ Αβίβ – Βίντεο από τη φονική επίθεση με αυτοκίνητο – Ένας νεκρός, 5 τραυματίες (vid)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προχωρά σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. 

Εν τω μεταξύ ένας τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή, στο Τελ Αβίβ στην «τρομοκρατική επίθεση» όπως χαρακτηρίζεται από την αστυνομία, η οποία έγινε με αυτοκίνητο.

Ο οδηγός «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για Ισραηλινό Άραβα από την πόλη Καφρ Κασέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αυτοκίνητο έφυγε από την πορεία του και μπήκε σε πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο κοντά στην παραλία. Σε βίντεο του Reuters διακρίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο αναποδογυρισμένο στο γρασίδι του πάρκου. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομείο.

Η ΕΠΊΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έφεδρους συνοριοφύλακες και περισσότερες δυνάμεις του στρατού ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την επίθεση που σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου «έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις εφεδρικές δυνάμεις της αστυνομίας συνόρων και στον στρατό να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

  • Στο πολεμικό μέτωπο το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στο έδαφός του από τον Λίβανο, μεσούσης της πρωτοφανούς κλιμάκωσης στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου από το 2006.

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι στρατιώτες του «εντόπισαν και κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο που εισήλθε από το έδαφος του Λιβάνου στο έδαφος του Ισραήλ κοντά στην τοποθεσία Ζάριτ».

Ο στρατός «θα συνεχίσει να εμποδίζει οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ισραηλινής κυριαρχίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

  • Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε τρεις «υποδομές» του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στην περιοχή Ρασιντίγια, απαντώντας στις 30 και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη από τον Λίβανο προς το Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και προκληθούν υλικές ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, για τις οποίες δεν έγινε ανάληψη ευθύνης, ήταν «παλαιστινιακές» και πιθανόν της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ ή άλλης ένοπλης οργάνωσης.

Ο στρατός στόχευσε επίσης υποδομές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όπου το ισλαμιστικό κίνημα κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, με φόντο την αναζωπύρωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ μέσα στην περίοδο των θρησκευτικών γιορτών, εβραϊκών, χριστιανικών και μουσουλμανικών.

Σχετικά Άρθρα