Δημοσκοπήσεις Τουρκία: Προηγείται σταθερά ο Κιλιτσντάρογλου – Οι Κούρδοι θα κρίνουν τον νικητή

 Δημοσκοπήσεις Τουρκία: Προηγείται σταθερά ο Κιλιτσντάρογλου – Οι Κούρδοι θα κρίνουν τον νικητή

Χαρακτήρα «θρίλερ» λαμβάνουν οι εκλογές στην Τουρκία που θα γίνουν στις 14 Μαΐου, καθώς όλα δείχνουν ότι καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι, η εκλογική δύναμη των οποίων υπολογίζεται στο 10% έως 11%.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με ποσοστό 43,8%, αλλά ο νικητής των εκλογών θα κριθεί στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Yoneylem Research.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 27-29 Μαρτίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα θα συγκέντρωνε 39.2% στον πρώτο γύρο, αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τις εκλογές με 51,5% των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν θα έμενε πίσω με 41,9%.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Ismail Demir, ανακοινώνοντας ότι το πλοίο TCG Anadolu θα παραδοθεί τη Δευτέρα, είπε πως «δεν αναπτύσσουμε μόνο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με αυτά τα έργα, αλλά παρέχουμε επίσης τρομερά οικονομικά οφέλη στη χώρα μας».

«Μπορεί να συνεχίσει να είναι δυνατή στη Γαλάζια Πατρίδα. Η δύναμή μας στο Mavi Vatan θα είναι τα εγχώρια εθνικά μας πλοία».

Η Ακσενέρ πιο δημοφιλής από τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya, στις 3/4, αν σήμερα γίνονταν εκλογές η αντιπολίτευση, αν συμμαχούσαν 2-3 κόμματα, θα κέρδισε την κυβερνητική συμμαχία. Συνεχώς έδαφος κερδίζει η αντιπολίτευση στην Τουρκία έναντι του Ερντογάν σε κάθε τομέα. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και η ακροδεξιά ηγέτης, Μεράλ Ακσενέρ, κερδίζουν πλέον κατά κράτος τον Τούρκο πρόεδρο σε ψήφους και δημοφιλία:

ΑΚΡ (Ερντογάν) 33.2%

CHP (Κιλιτσντάρογλου) 26.8%

IYI (Ακσενέρ) 13.8%

HDP (Σανκάρ – Μπουλντάν) 9.7%

MHP (Μπαχτσελί) 6.9%

Στην ερώτηση, «Θα ψηφίσετε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία;», το 48,2% απάντησε «Σίγουρα όχι!».

Εάν υποψήφιοι για την προεδρία ήταν μόνο ο δήμαρχος Άγκυρας και ο Τούρκος πρόεδρος, ο Μανσούρ Γιαβάς θα κέρδιζε κατά κράτος τον Ερντογάν. Το 47,7% των πολιτών προτιμά το δήμαρχο Άγκυρας και μόλις το 33.8% τον Τούρκο πρόεδρο.

Στην ερώτηση «ποιον αισθάνεται ο πολίτης πιο κοντά του, τον Ερντογάν ή τη Μεράλ Ακσενέρ», η ακροδεξιά ηγέτης αγγίζει περισσότερο την τουρκική κοινή γνώμη πλέον με 44,1%, έναντι 39,5% του Τούρκου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα