Τι προβλέπει η πρόσθετη ρύθμιση – μπλόκο στον Κασιδιάρη, μετά τη ντρίμπλα με Κανελλόπουλο – Κατατίθεται τη Μ. Δευτέρα, ψηφίζεται τη Μ. Τρίτη

 Τι προβλέπει η πρόσθετη ρύθμιση – μπλόκο στον Κασιδιάρη, μετά τη ντρίμπλα με Κανελλόπουλο – Κατατίθεται τη Μ. Δευτέρα, ψηφίζεται τη Μ. Τρίτη

Η “ντρίμπλα” του καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη να βάλει για πρόεδρο του κόμματος του ένα ε.τ. πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα ανέδειξε αφενός τα κενά στο νομοθέτημα αφετέρου έχει σημάνει συναγερμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δέχθηκε ερώτηση – με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ηγεσία του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες»- για το αν θα υπάρξει πρόσθετη παρέμβαση. Εκεί σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν τεχνικά χρειάζεται να γίνουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε» και φούντωσαν οι συζητήσεις για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.

Όμως το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί πρόσθετη ρύθμιση λέγοντας πως «…δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

  • Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η απόφαση για τη συμμετοχή ή μη κόμματος στις εκλογές να λαμβάνεται από την Ολομέλεια του α’ τμήματος του Αρείου Πάγου. Δηλαδή και από όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή.

Ο συνολικός αριθμός των δικαστών του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα αποφασίσουν για την ανακήρυξη των κομμάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία που θα κατατεθεί, είναι εννέα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό.

Η αρχική κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει ότι τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές κρίνει «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των δικαστών που πρόκειται μετάσχουν στον εν λόγω δικαστικό σχηματισμό. Με την κυβερνητική τροπολογία θα προστεθεί «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση».

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και στη συνέχεια κλείνει η Βουλή για το Πάσχα. Να σημειωθεί πως στις 5 Μαΐου αναμένεται να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.

Σχετικά Άρθρα