Ακάρ: “Μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου – Ευχή μας το Αιγαίο να γίνει θάλασσα φιλίας”

 Ακάρ: “Μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου – Ευχή μας το Αιγαίο να γίνει θάλασσα φιλίας”

Βήματα για την παράταση του μορατόριουμ τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένει η Άγκυρα από την Αθήνα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια και την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Φυσικά, πρέπει να λύσουμε κάποια από τα υπάρχοντα προβλήματά μας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, ως δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διαλόγου», είπε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία της συνέχισης της θετικής και εποικοδομητικής ατμόσφαιρας που προέκυψε μετά τους σεισμούς.

«Οι ενέργειές μας και οι διαπραγματεύσεις μας για το θέμα αυτό συνεχίζονται. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως παράταση της περιόδου του μορατόριουμ, η οποία προβλέπει ότι οι ασκήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, όταν ο τουρισμός είναι στο peak του. Είναι πολύ σημαντικό οι πόρτες του διαλόγου να παραμείνουν ανοιχτές. Ειλικρινής ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν μια θάλασσα φιλίας με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Σχετικά Άρθρα