Τρία-τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που ίσως ακούσουμε για τις μετεκλογικές συνεργασίες

 Τρία-τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που ίσως ακούσουμε για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Τα κόμματα εξουσίας (είτε λόγω …παρελθόντος είτε λόγω διεκδίκησής της με τους σημερινούς συσχετισμούς) διαθέτουν κάποια -ελάχιστα είναι αλήθεια- πρόσωπα που έχουν κατορθώσει να κρατηθούν μακριά από την τοξικότητα των ημερών και η αποδοχή τους υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Η επισήμανση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, εάν και εφόσον το μετεκλογικό τοπίο οδηγήσει στο να μπει στο τραπέζι ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με τρίτο (αλλά πολιτικό, όπως κατέστησε σαφές) πρόσωπο στην θέση του πρωθυπουργού. Και, μάλιστα, πολιτικό πρόσωπο που λογικά και δικαίως θα προέρχεται από το πρώτο κόμμα, αυτό που θα αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας διακυβέρνησης.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που ακούστηκαν και γράφτηκαν σε διάφορα σενάρια έχουν αποκλειστεί, ακόμα και αν κάποιοι απ΄ αυτούς τους κατά φαντασίαν μνηστήρες αρέσκονται σε τέτοιες ασκήσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, προκύπτουν τρία τέτοια πολιτικά πρόσωπα που, ανάλογα με τους συνδυασμούς που θα προκύψουν από την εκλογική αριθμητική, είτε μετά την πρώτη κάλπη είτε, ευκολότερα, μετά την δεύτερη, είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Ο Νίκος Δένδιας είναι, ίσως, το επικρατέστερο τέτοιο πρόσωπο από τη Ν.Δ. Παραταξιακά “νομιμόφρων” αλλά μακράν της τοξικότητας, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που έγινε στόχος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που πρωταγωνιστούν στην ακραία πόλωση. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός ως λύση σε μία συνεργασία της κυβερνητικής παράταξης με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε ευρύτερα σχήματα που, όμως, απέχουν πολύ από την πιθανότητα να γίνουν πράξη (ποτέ μην λες ποτέ, ωστόσο…).

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πέραν του “φαβορί” που ακούει στο όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου -κάτι που ο ίδιος απέκλεισε, χωρίς να το …αποκλείσει-, κρατήστε και το όνομα του Νίκου Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος έχει, άλλωστε, προτείνει δημοσίως την συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού και από τα τρία μεγάλα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά του, έχει να συνεισφέρει σε μία τέτοια υποθετική συζήτηση το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη. Πρόσωπο που σέβονται στη Ν.Δ, κυρίως, όμως, θα μπορούσαν να προτείνουν από το ΠΑΣΟΚ, εάν φθάσει η μετεκλογική συζήτηση σε μία συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης, με επιμονή, όμως, του Νίκου Ανδρουλάκη στο όνομα του πρωθυπουργού.

Η Πόπη Τσαπανίδου απέκλεισε, χθες στον Σκάϊ, να μην είναι πρωθυπουργός ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά ας κρατήσουμε ανοικτές όλες τις πιθανότητες.

Σχετικά Άρθρα