“Κλείδωσαν” τα ψηφοδέλτια της ΝΔ- Οι περιφέρειες για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού με ανοιχτή έκπληξη

 “Κλείδωσαν” τα ψηφοδέλτια της ΝΔ- Οι περιφέρειες για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού με ανοιχτή έκπληξη

Ζήτημα ωρών είναι η επίσημη ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν στα ψηφοδέλτια καθώς σταδιακά έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις τρεις εκλογικές περιφέρειες που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να θέσει υποψηφιότητα.

Τις γαλάζιες λίστες έχει επιμεληθεί η ισχυρή τριανδία του Μεγάρου Μαξίμου, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης που έκαναν «φύλλο και φτερό»  τα βιογραφικά των υποψηφίων ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις όπως του Ανδρέα Πάτση, του Θέμη Χειμάρα ή Αντώνη Διαμαντάρη όπου έφεραν σε δεινή θέση τον πρωθυπουργό.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να είχε ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες που έχουν επιφορτιστεί με την σύνταξη των γαλάζιων ψηφοδελτίων να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά των υποψηφίων και στις γυναίκες.

Τελευταίο αναμένεται να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου θα φέρει αποκλειστικά την «υπογραφή» του πρωθυπουργού, θα έχει έντονο συμβολισμό αλλά θα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό ως την προκήρυξη των εκλογών.

Αναμφισβήτητα η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη δημιούργησε νέα δεδομένα για τα ψηφοδέλτια της συμπρωτεύουσας και πυροδότησαν τα σενάρια που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης.

  • Πρόκειται για μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια καθώς η κυβερνώσα παράταξη παρουσιάζει σημαντικές δημοσκοπικές διαρροές προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και προς την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, στη Βόρειο Ελλάδα.

Ωστόσο η ενδεχόμενη παρουσία του πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο της Α’Θεσσαλονίκης θα δράσει συσπειρωτικά για την παράταξη της ΝΔ. Στο δημοσκοπικό χαμηλό της ΝΔ στα βόρεια της χώρας, συντέλεσε καθοριστικά και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Εξαιτίας, του τραγικού δυστυχήματος τον περασμένο μήνα είχαν φουντώσει τα σενάρια που ήθελαν τον πρωθυπουργό να κάνει μια μεγάλη συμβολική κίνηση αναλαμβάνοντας τα ηνία του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια της Λάρισας.

  • Ενδεικτικό γεγονός των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΝΔ στη Βόρειο Ελλάδα είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πυκνώσει πολύ τις περιοδείες του εκεί και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει μια ακόμα περιοδεία στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο «για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς» όπως είχε τονίσει εξηγώντας πως ο  «ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και των αναπτυξιακών προκλήσεων και των αναπτυξιακών ευκαιριών που ξετυλίγονται».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τη μάχη του σταυρού σταθερά στην Αττική βγαίνοντας πρώτος σε ψήφους. Από το 2004 που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής ως και το 2019, ήταν υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ως εκ τούτου αναμένεται και στις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «τηρήσει την παράδοση» και να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθήνας. 

Συνεπώς, με “κλειδωμένη” την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στον Έβρο και με δεδομένη την “παράδοση” του Κυρ. Μητσοτάκη στη Β’ Αθήνας μένει να φανεί αν θα επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης, την Λάρισα ή θα κάνει την έκπληξη με κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια. 

Σχετικά Άρθρα