Τσίπρας: Η διπλή στόχευση του σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος, τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια

 Τσίπρας: Η διπλή στόχευση του σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος, τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια

Με δυο ηχηρές παρεμβάσεις ώστε να μην μείνουν περιθώρια παρερμηνειών ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θεμέλιο ενός προγραμματικού διαλόγου για προεκλογικές συγκλίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σφίγγει τον κλοιό γύρω από το ΠΑΣΟΚ στοχεύοντας το επόμενο διάστημα η συζήτηση να περάσει από την ονοματολογία και την τοξικότητα στην ουσία των συγκλίσεων για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις υποχρεώσεις των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε μεσαία τάξη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του ρίχνοντας το σύνθημα για την πρώτη πράξη της κυβέρνησης που ευελπιστεί να συγκροτήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

  • Το ολιστικό πακέτο ρύθμισης των οφειλών της περασμένης διετίας με γενναίο κούρεμα της οφειλής και ρύθμιση σε 120 δόσεις μαζί με την πρότασή του για σύσταση υφυπουργείου στο υπουργείο οικονομικών για funds και δανειολήπτες ώστε να μην γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι μια πρόταση στην οποία δύσκολα μπορεί να πει το ΠΑΣΟΚ ότι διαφωνεί.

Η σύγκλιση που επιδιώκει φάνηκε και στην πρόταση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Δέσμευση για τους πλειστηριασμούς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ουσιαστικά το θεμέλιο της ώσμωσης με το ΠΑΣΟΚ κάτι που σε συνθήκες δημόσιου διαλόγου και σε προεκλογικές συζητήσεις αναμένεται να τεθεί στους εκπροσώπους της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και των άλλων προοδευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Για να δώσει προοπτική στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να βάλει και τον πήχη για την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως είπε η πρώτη κίνηση της επόμενης κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι η κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή για τρεις μήνες όλων των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία, επαγγελματική στέγη και αγροτική γη μέχρι να κατατεθεί το πλήρες νομοσχέδιο προστασίας.

Αιχμή για Ανδρουλάκη

Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής φρόντισε να κάνει ακόμη πιο σαφή τον προσανατολισμό που επιδιώκει να δώσει στον προεκλογικό διάλογο εξαπολύοντας ένα μεγάλο καρφί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στο δημόσιο διάλογο, που το μόνο που δεν κάνουν είναι να μιλούν για προγράμματα και θέσεις.

  • «Άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα αυτό που απασχολούσε τα Μέσα Ενημέρωσης, όσοι δεν ασχολούνταν με τη λάσπη και τη συκοφαντία για τις βίλες και τα σπίτια, ασχολούνταν με το ποια πρόσωπα. Μπαίνουν όροι, προϋποθέσεις για τα πρόσωπα. Εγώ λοιπόν λέω: Να συζητήσουμε για τα προγράμματα; Να βάλουμε το άλογο μπροστά στο κάρο;» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη του διαλόγου με τους φορείς στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία.

Η αιχμή ήταν σαφής προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εξαντλήσει τη δημόσια παρουσία τους στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού και όχι στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τις πολιτικές της.

Με την πρόταση αυτή ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να φέρει τη συζήτηση εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το πραγματικό του πρόβλημα προεκλογικά.

Στα αποτελέσματα των πολιτικών της ΝΔ στην τετραετία και τα οποία  έχουν φέρει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κατάσταση επιβίωσης σε ένα περιβάλλον «άγριας δύσης».

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει όρους στην προεκλογική αντιπαράθεση επισημαίνοντας ότι μια συζήτηση για το όνομα του πρωθυπουργού μπορεί να έχει την ίδια χρησιμότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όση και η τοξικότητα που ρίχνει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο δημόσιο λόγο για να στρέψει την επικαιρότητα στη βίλα Ραγκούση και το Μιθριδάτη και όχι στα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία εξαιτίας της πολιτικής του.

Γιατί όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου η στρατηγική των συγκρίσεων των δυο τετραετιών ΣΥΡΙΖΑ και μετά ΝΔ δεν έχει αρχίσει ακόμη να αποδίδει, ενώ όσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επιμένει να μετατρέπει σε βούρκο το προεκλογικό σκηνικό τόσο αποκαλύπτεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τι να επι για την επόμενη ημέρα της χώρας. 

Σχετικά Άρθρα