Μητσοτάκης: Παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Ήπειρο – “Την μετατρέπουμε σε πρωταγωνιστή”

 Μητσοτάκης: Παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Ήπειρο – “Την μετατρέπουμε σε πρωταγωνιστή”

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το 2030, στοχεύει να αναδείξει την περιοχή «σε πραγματικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην Ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή , στην προστασία του Περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος που εκπονήθηκε από κοινού με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ήπειρο του 2030, περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει να εκπονήσουμε από κοινού με την Περιφέρεια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο από έναν οδικό χάρτη για την Ήπειρο του 2030. Ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει το δρόμο τον οποίον θέλουμε να διαβούμε μαζί προκειμένου να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό που ήταν στην ανάπτυξη και σε μία σειρά από άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή και όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ειδικά σε μια Περιφέρεια σαν την Ήπειρο, δεν θα κουραστώ να το πω, πρέπει να βλέπουμε ένα τετράγωνο το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την προστασία του περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό και με τον πρωτογενή τομέα. Συμπληρώστε σε αυτό μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες γίνονται στην μεταποίηση. Και διαπιστώνουμε πραγματικά ότι η Ήπειρος μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια δυναμική, που να της επιτρέψει να κλείσει την αναπτυξιακή “ψαλίδα” με άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της Περιφέρειας, ειδικά από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε και τα σημαντικά έργα υποδομής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23-04-05_0091__DPD2203

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας που έχουν γίνει στην περιοχή των Ιωαννίνων, λειτουργώντας ως αναπτυξιακός πυλώνας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Ποιος θα το περίμενε ότι ξένες εταιρείες τεχνολογίας θα έρχονταν στα Γιάννενα, ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσονται με έδρα τα Γιάννενα. Δεν θέλουν να φύγουν από τα Γιάννενα. Γιατί είναι στα Γιάννενα; Όχι μόνο γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη που μπορεί κανείς να φεύγει το απόγευμα και να πηγαίνει στο βουνό ή να περνάει τα σαββατοκύριακα του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνεται πολύ από την πόλη. Γιατί υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και αυτό το ανθρώπινο δυναμικό το προσφέρει το Πανεπιστήμιο σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Άρα, η σύνδεση της δουλειάς που γίνεται στο Πανεπιστήμιο με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής είναι μια κρίσιμη πρόκληση για την επόμενη μέρα».

Να μας αξιολογήσουν οι πολίτες και να συγκρίνουν το έργο μας με την προηγούμενη τετραετία

«Θα ήθελα πραγματικά οι πολίτες της Ηπείρου να αξιολογήσουν αντικειμενικά αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, να δουν όλο το έργο το οποίο έχει γίνει αυτή την τετραετία και πράγματι είναι πάρα πολύ πυκνό και το είδατε σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής που ακούσατε σήμερα. Να συγκρίνουν το έργο αυτό το οποίο έγινε με το τι έγινε την προηγούμενη τετραετία.

23-04-05_0093__DPD2227

Δεν μιλάω για τις εθνικές πολιτικές, μιλάω γι’ αυτά τα οποία έγιναν, εδώ, στην Ήπειρο. Και να συγκρίνουν, επίσης, ποιος τελικά έχει σχέδιο για το μέλλον. Δεν αναφέρομαι σε αφηρημένες ιδέες που περιορίζονται σε κάποια “τσιτάτα” τα οποία μερικές φορές, τις περισσότερες φορές, παραπληροφορούν τους πολίτες. Ποιος έχει πραγματικό σχέδιο, ποιος έχει όραμα και ποιος έχει και το πάθος που χρειάζεται -τολμώ να πω- για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω βαθιά στην περιφερειακή ανάπτυξη, πιστεύω ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε κάθε παιδί στην πατρίδα μας, ασχέτως αν γεννιέται σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής περιφέρειας, να μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και το ίδιο δικαίωμα στην ατομική προκοπή, για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον πιο χαμογελαστά», τόνισε, κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός.

380+ έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων, την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στον πυλώνα των υποδομών και των δικτύων, ο φάκελος περιλαμβάνει την επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ, την αξιοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων από το Υπερταμείο, μέσω παραχώρησης για την υλοποίηση επενδύσεων και την αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με παράλληλη αναβάθμισή του μέσω λιμενικών και υδραυλικών έργων, παρεμβάσεων στην οδοποιία και εργασιών στις εγκαταστάσεις.

Προβλέπεται επίσης σειρά οδικών έργων, όπως ο μεγάλος δακτύλιος των Ιωαννίνων, η παράκαμψη της Νικόπολης, χάρη στην οποία θα αναδειχθεί το ομώνυμο αρχαιολογικό πάρκο και η επαρχιακή οδός στο τμήμα Ζωτικό – Σιστρούνι. Σε εξέλιξη είναι, ταυτόχρονα, έργα ύδρευσης για τις περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας, που θα καλύπτουν όλα τα στάδια της υδροληψίας, της μεταφοράς και της διανομής.

Όσον αφορά την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα νέων γεωργών ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ απευθύνεται σε περισσότερους από 2.000 δικαιούχους ενώ δρομολογούνται έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, πρόκειται να υλοποιηθούν συναφή αρδευτικά έργα, που με την περάτωση του φράγματος Κομποτίου θα ενισχύσουν το έργο 6.000 αγροτών. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, για την εξυπηρέτηση οικιακών πελατών, εμπορικών καταστημάτων αλλά και βιομηχανικών μονάδων.

23-04-05_0092__DPC3503

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, προϋπολογισμού 49 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2024. Το Πάρκο θα λειτουργήσει πυρήνα καινοτομίας που, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή, θα τονώσει τον κλάδο και θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις για την έρευνα και την υψηλή τεχνολογία.

Ο τέταρτος άξονας αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με έμφαση σε έργα για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης και των ιδρυμάτων της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών, ενώ προβλέπεται εκσυγχρονισμός του βιοϊατρικού εξοπλισμού. Ανάλογα έργα προβλέπονται για τα κέντρα υγείας της περιοχής.

Στο μέτωπο της παιδείας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η στέγαση εργαστηρίων των δύο νέων Τμημάτων, Τεχνολογίας Υλικών και Βιοτεχνολογίας, συν έργα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση εγκαταστάσεων του ΑΕΙ.

Για τον πολιτισμό, ο φάκελος περιλαμβάνει τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης και εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Παράλληλα, στο τελικό μελετητικό στάδιο βρίσκεται το έργο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, που περιλαμβάνει την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ιωαννίνων, ενώ τον Μάρτιο τέθηκε σε λειτουργία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων.

Στην παρουσίαση μίλησαν για τους τομείς ευθύνης τους, κατά σειρά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου. Προλόγισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Την παρουσίαση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Σχετικά Άρθρα