Γαλλία: Στο κενό η συνάντηση κυβέρνησης – συνδικάτων για τη διευθέτηση της κρίσης – Ραντεβού στους δρόμους

 Γαλλία: Στο κενό η συνάντηση κυβέρνησης – συνδικάτων για τη διευθέτηση της κρίσης – Ραντεβού στους δρόμους

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στη γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τις επαγγελματικές οργανώσεις για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση που έχει προκληθεί από την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, κατέληξε σε «αποτυχία», διαβεβαίωσαν τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση, η οποία υιοθέτησε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς να την έχει ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση, ήλπιζε να βρει ένα πεδίο συνεννόησης, ενώ τα συνδικάτα συνεχίζουν να ζητούν να αποσυρθεί το κείμενο αυτό, το οποίο θέλει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το οποίο αυξάνει από τα 62 στα 64 έτη την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Η συνάντηση με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η πρώτη από την έναρξη τον Ιανουάριο της εκτεταμένης κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης, διήρκεσε πάντως λιγότερο από μία ώρα και κατέληξε σε «αποτυχία», σύμφωνα με τις οκτώ οργανώσεις που έχουν σχηματίσει μια διασυνδικαλιστική επιτροπή.

«Επαναλάβαμε στην πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δημοκρατική διέξοδος παρά μόνο η απόσυρση του κειμένου. Η πρωθυπουργός απάντησε πως επιθυμεί να παραμείνει το κείμενό της, πρόκειται για μια σοβαρή απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC Σιρίλ Σαμπανιέ εξ ονόματος της διασυνδικαλιστικής.

Οι συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει πως θα αποχωρούσαν από τη συνάντηση αν η Ελιζαμπέτ Μπορν αρνιόταν να μιλήσει για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, το σημαντικότερο μέτρο αυτής της μεταρρύθμισης που τροφοδοτεί το θυμό εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία και θα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας 11ης ημέρας κινητοποίησης που προβλέπεται για αύριο, Πέμπτη.

Η πρωθυπουργός, η οποία δέχθηκε τις οργανώσεις στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου, είχε υποσχεθεί πως «θα ακούσει για όλα τα ζητήματα», παρά τα «σημεία διαφωνίας». 

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης για τα 64 χρόνια, «θα φύγουμε». Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία δεν είναι διόλου δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει προκαλέσει στη Γαλλία μια πρωτοφανή κινητοποίηση που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα, βγάζοντας στους δρόμους έως και 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους στις 7 Μαρτίου (σύμφωνα με τις αρχές). Και η ένταση στις διαδηλώσεις αυτές έχει αυξηθεί μετά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης χωρίς να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος.

Τα συνδικάτα και η κυβέρνηση αναμένουν πλέον το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα πει στις 14 Απριλίου αν η μεταρρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με το γαλλικό θεμελιώδη νόμο. Την ίδια ημέρα το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί επίσης σχετικά με την εγκυρότητα ενός κειμένου το οποίο έχει κατατεθεί από την αριστερή αντιπολίτευση και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τις συντάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα