ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζεται ο βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πρότασης – Προστασία πρώτης κατοικίας και ιδιωτικό χρέος

 ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζεται ο βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πρότασης – Προστασία πρώτης κατοικίας και ιδιωτικό χρέος

Την ψυχή της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας χτυπά στη καρδιά του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος που θα εμφανιστεί όπως αναμένεται με πολλαπλάσια ένταση σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας.

Είναι ο ένας από τους πυλώνες προγραμματικού διαλόγου που μπαίνει στον προεκλογικό διάλογο και στον οποίο ήδη προκύπτουν συγκλίσεις.

Μακριά από την τοξικότητα της ΝΔ και τον πόλεμο λάσπης που έχει επιστρατεύσει το κυβερνητικό στρατόπεδο με εντολή Μητσοτάκη όπως διατείνονται στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει όλο τα φώτα στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Στόχος του να ρίξει τον προβολέα της αντιπαράθεσης στην ουσία των διλημμάτων που ταλανίζουν τα αδύναμα στρώματα και την καθημαγμένη μεσαία τάξη.

  • Το πρώτο βήμα είναι η ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η διόγκωση του οποίου απειλεί την λαϊκή περιουσία.

Πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμετώπιση η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον οποίο καταργήθηκε κάθε έννοια προστασίας για τους δανειολήπτες.

  • «Αν το δημόσιο χρέος ήταν το μεγάλο ζητούμενο της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε σε μια μεγάλη κρίση, το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου, το οποίο έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να βρεθούν λύσεις, διότι οι τράπεζες πράγματι σήμερα δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία, αλλά κινδυνεύουν με χρεοκοπία τα νοικοκυριά» σημείωνε στην τελευταία του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στροφή στα πραγματικά προβλήματα και η καθαρή πρόταση που κατεβάζει στην πολιτική συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περάσει ούτε απαρατήρητη από τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους που αναζητά στο μετεκλογικό σκηνικό.

Το ιδιωτικό χρέος κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει φτάσει κοντά στα 40 δισ. ευρώ την ώρα που τα επιτόκια των τραπεζών καλπάζουν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αδυνατεί να βάλει φρένο στις Τράπεζες που συνεχίζουν να έχουν υπερκέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνουν όσοι έχουν επωμιστεί τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εστιάσει αποκλειστικά στα funds, τα οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από το μακρύ χέρι των Τραπεζών για να συντελεστεί η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω πλειστηριασμών και δέσμευσης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Ολιστική πρόταση

Στην παρουσίαση του ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τη Λούκα Κατσέλη που συνέταξε τον περίφημο νόμο που πήρε το όνομά της επι κυβέρνησης Παπανδρέου και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε νόμο Κατσέλη – Σταθάκη θα αναδείξει ακόμη πιο εμφατικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέστησαν τους ευάλωτους δανειολήπτες συλλήβδην κακοπληρωτές και μάλιστα στρατηγικούς μέσω ενός πτωχευτικού ο οποίος

  • Κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Δεν δέσμευσε τράπεζες και funds σε ρύθμιση πριν την αναγκαστική εκτέλεση στον εξωδικαστικό μηχανισμό
  • Με τον «Ηρακλή» απάλλαξε από κάθε υποχρέωση του servicers και τα funds να καταθέτουν πρόταση για ρύθμιση στους δανειολήπτες δίνοντας μάλιστα και φοροαπαλλαγές αποδεχόμενη την έδρα του φορολογικού παραδείσου που έχουν δηλώσει όλες αυτές οι εταιρείες

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ολιστική απέναντι σε όλες αυτές τις πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει μια από τις πρώτες νομοθετήσεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η κατάργηης των νόμων της ΝΔ.

  • Εκτός από την απάντηση που αναζητούν χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν και πάλι ελέω πληθωρισμού και χαμηλής αγοραστικής δύναμης να κοκκινίζουν τα δάνειά τους ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει το στίγμα του με καθαρές απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα.

Ταυτόχρονα μέσα από αυτές τις προτάσεις καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες προγραμματικές προτάσεις σε κομβικά ζητήματα όπως οι υποδομές ή η παιδεία ο κ. Τσίπρας χαράσσει και τις διαχωριστικές γραμμές που αναδεικνύουν και το πόσο εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι πολιτικές διάσωσης και στήριξης της μεσαίας τάξης από τη ρευστοποίηση και εκποίηση υπερ των ξένων funds που εφαρμόζει ήδη η ΝΔ. 


Σχετικά Άρθρα