Σταϊκούρας: Το 2022 η ελληνική οικονομία κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα

 Σταϊκούρας: Το 2022 η ελληνική οικονομία κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα

«Η Ελλάδα το 2022 κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην 4ετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κ.λπ. και αυτό επιτεύχθηκε με μέτρα που ανήλθαν συνολικά τα 57 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός:

«Είναι μια εκδήλωση με μια συνοπτική όψη των προκλήσεων της εθνικής οικονομίας. Τα καταφέραμε όλοι μαζί, την τελευταία 4ετία, αντέξαμε τους κραδασμούς και κλείσαμε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος. Προσελκύσαμε επενδυτικό ενδιαφέρον, ισχυροποιήθηκε και μετασχηματίστηκε. Τα καταφέραμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θέλουμε να την ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση.

Η οικονομία μας σήμερα διακρίνεται από δυναμική, πρόοδο και ανθεκτική. Όλα αυτά θα θέσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για πράξεις. Μειώσαμε φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώσαμε συντελεστές ΦΠΑ, φόρους εισοδημάτων για αγρότες, δώσαμε κίνητρα αύξησης της πλήρους απασχόλησης, δώσαμε κίνητρα για επαναπατρισμό νέων. Με 57 δισ. ευρώ στηρίξαμε τους πολίτες, με επιδοτήσεις στοχευμένες, ενισχύσαμε κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες για την υγεία. Ενισχύσαμε τους μισθούς, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, εμφανίζει μονοψήφιο δείκτη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάναμε θεσμικές αλλαγές, αξιοποιήσαμε το Ελληνικό, εξυγιάναμε ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Κάναμε διορατική πολιτική και το 2022 μειώσαμε το πρωτογενές έλλειμμα, χτίσαμε ταμειακά πλεονάσματα. Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, είναι εφικτή η επνδυτική βαθμίδα.

Επιστρέψαμε δυναμικά στο ευρωπαϊκό τοπίο, σταθεροποιήθηκαν τα δημοσιονομικά μας, το δημόσιο χρέος μας υποχωρεί κατά 45 μονάδες, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επεκταθήκαμε σε νέες αγορές, γίναμε πιο εξωστρεφείς. Πετυχαίνουμε όλοι μαζί μια βιώσιμη και αναπτυσσόμενη, ανθεκτική οικονομία. Μια Ελλάδα που αποπνέει εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα είχε σύμμαχο την ΕΕ αυτή την 4ετία χάρη και στον φίλο μου, Πασκάλ, που συνέβαλε σε μεγάλες αποφάσεις. Για όλα αυτά σε ευχαριστώ.

Όλα αυτά έχουν ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο και είναι συλλογικά επιτεύγματα και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση πως μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη και ρευστή και έγιναν και λάθη που προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Είναι ξεκάθαρο για μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών θέλουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος μια ανοιχτής κοινωνίας που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή θα στηρίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας για ευημερία και πρόοδο. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες εκτιμώ θα επιλέξουν για κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, που έχει όραμα, μειώνει φόρους και εισφορές, που αναβαθμίζει το κύρος της χώρας, θωρακίζει την άμυνα μας, που οδηγεί με ασφάλεια το καράβι της οικονομίας, την κυβέρνηση της σοβαρότητας και της σταθερότητας, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καλώ σε συμπαράταξη για μια πιο αξιόπιστη πορεία, με ευθύνη για την πατρίδα μας, για μια ανταγωνιστική οικονομία με περισσότερες ευκαιρίες. Συνεχίζουμε πιο δυνατά και πάμε την πατρίδα πιο μακριά».

Σχετικά Άρθρα