Ιστορική μέρα στις ΗΠΑ: Απαγγέλονται κατηγορίες στον Τραμπ – Θα του πάρουν αποτυπώματα

 Ιστορική μέρα στις ΗΠΑ: Απαγγέλονται κατηγορίες στον Τραμπ – Θα του πάρουν αποτυπώματα

Ο 76χρονος Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024 και είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη. Ο Τραμπ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι «αθώος» και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική», υπογραμμίζοντας ότι έχει πέσει θύμα «κυνηγιού μαγισσών» σε μια περίοδο που η χώρα του «οδεύει προς την κόλαση».

Το Boeing 757 του Τραμπ – στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και με το επώνυμό του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα – προσγειώθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα, 22:25 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης ύστερα από πτήση 3,5 ωρών από τη Φλόριντα.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πύργο Τραμπ, όπου κατέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι δρακόντεια.

Περίπου 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν ενόψει της σημερινής εμφάνισης του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα (21:15 ώρα Ελλάδος).

Στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, όπως η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καλούσαν τις τελευταίες ημέρες τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους γύρω από το δικαστήριο.

Οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη προετοιμάζονται για μια χαοτική ατμόσφαιρα, με διαδηλώσεις γύρω από τον Πύργο Τραμπ και κοντά στο δικαστικό μέγαρο, η οποία θα θυμίζει “τσίρκο”.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, που είναι πρώην αστυνομικός, προειδοποίησε τη Δευτέρα (03/04) τους “ταραξίες” που ενδέχεται να πάνε την Τρίτη (04/04) στην πόλη του. “Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και απλό: συγκρατηθείτε”, είπε ο δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής της αστυνομίας, την Κίτσαντ Σιούελ.

  • Οι σύμβουλοι του κ. Τραμπ προσπαθούν να του επισημάνουν την ανάγκη να αποφύγει να ξεσηκώνει τους υποστηρικτές του με τρόπο που να οδηγεί σε βία, είπαν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του πρώην προέδρου.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη βία, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ από έναν όχλο υπέρ του Τραμπ, υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι μια επανάληψη ήταν πιθανή.

Ο Τραμπ θα φτάνει με ειδική συνοδεία στο Δικαστικό Μέγαρο. Δεν θα φοράει χειροπέδες, με τους δικηγόρους του να προσπαθούν να αποφύγουν και τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες της σήμανσης, καθώς, όπως λένε, ο Τραμπ είναι ο πιο «αναγνωρίσιμος άνθρωπος στην Αμερική».

Φαίνεται πως οι δικηγόροι του θέλουν να αποφύγουν τη διαρροή των φωτογραφιών αυτών για να μη διαρρεύσουν στον τύπο ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας της δίκης του.

  • Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί θα είναι η εξής: Αρχικά, θα ληφθούν αποτυπώματα και στην συνέχεια ο Τραμπ θα μεταφερθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να περιμένει σε κελί όπως γίνεται πάντα.

Θα του απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες, θα δηλώσει αθώος και θα αναχωρήσει (ίσως με κάποιους περιοριστικούς όρους) κατευθείαν για το Μαρ-α-Λάγκο, από όπου το βράδυ, θα προβεί σε μια δήλωση για όσα θα έχουν προηγηθεί.

Σχετικά Άρθρα