Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη της Hellenic Train προς το Δημόσιο

 Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη της Hellenic Train προς το Δημόσιο

Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και συνυπογραφή του Τομεάρχη Μεταφορών Νίκου Παππά και της Γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ καθώς και ποιες είναι οι ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους.

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απεκάλυψε εκτός των άλλων, τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train, που προβλέπει μεγάλη μείωση των επενδυτικών υποχρεώσεών της, περίπου 600 εκ. ευρώ, και ταυτόχρονα την απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου (ETCS), παρότι της έχει ανατεθεί η δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών για 15 έτη, με επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Αναδείχτηκε επίσης η επιτακτική ανάγκη εσόδων του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς κενά σε κρίσιμες ειδικότητες εργαζόμενων και υποδομές. Την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ ο Οργανισμός απαξιώθηκε συνειδητά τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομή, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της συνειδητής μη επαρκούς επιχορήγησης του Οργανισμού, στην πορεία της εξαγγελμένης πρόθεσής της για ΣΔΙΤ που περιελάβανε τη συντήρηση και τη λειτουργία, την ίδια στιγμή που γινόταν «πάρτι» απευθείας αναθέσεων 9.5 δις ευρώ και «πάρτι» προσλήψεων ειδικών φρουρών ακόμη και για τα Πανεπιστήμια.

Ήδη, σε πρόσφατα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί πως η HELLENIC TRAIN οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε τέλη υποδομής, στον ΟΣΕ» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τους, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

– Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς τον ΟΣΕ, σε σχέση με τα τέλη υποδομής; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στον ΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

– Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής περιουσίας και τροχαίου υλικού ΓΑΙΑΟΣΕ από μισθώματα ακινήτων και από μισθώματα τροχαίου υλικού; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στη ΓΑΙΑΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν και τι αφορούσε (ακίνητα – τροχαίο υλικό); Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

– Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

Σχετικά Άρθρα