Ρεπορτάζ Al Jazzera για τις υποκλοπές στην Ελλάδα – Αυστηρή κριτική σε κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ (vid)

 Ρεπορτάζ Al Jazzera για τις υποκλοπές στην Ελλάδα – Αυστηρή κριτική σε κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ (vid)

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, προχώρησε το διεθνές δίκτυο Al Jazzera και συγκεκριμένα η εκπομπή “The Listening Post”, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ που σίγησαν μπροστά στις συνεχόμενες αποκαλύψεις.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως στην υπόθεση εμπλέκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και το νέο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, που, όπως σχολίασε, είναι μια πιο οικονομική εκδοχή του ισραηλινού Pegasus.

Στη συνέχεια αναφέρει πως δεκάδες Έλληνες, μεταξύ των οποίων μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχουν στοχοποιηθεί απ’ το λογισμικό παρακολούθησης, αλλά και πάλι η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ταυτόχρονα «έχει κάνει λίγα για να βρει τους ενόχους». 

Παράλληλα, καυτηριάζει τη στάση των συστημικών ΜΜΕ, σχολιάζοντας πως πολλά έχουν μείνει σιωπηλά πάνω στο θέμα, παρότι στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων βρέθηκαν και δημοσιογράφοι.

Ωστόσο, συμπληρώνει, αποκαλύψεις από μικρότερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και κάποια διεθνή έχουν κεντρίσει την προσοχή του ευρωκοινοβουλίου, πάνω στην ώρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, τον επόμενο μήνα.

Στο ρεπορτάζ μιλάει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έχει πέσει θύμα παρακολούθησης τόσο απ’ το Predator όσο και απ’ την ΕΥΠ. Επίσης, η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, που έκανε σειρά αποκαλύψεων για το σκάνδαλο μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου στο insidestory.gr.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Documento με τα δεκάδες άτομα που φέρονται επίσης να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Αξιοσημείωτο είναι πως σχολιάζει τον ρόλο που είχε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σκάνδαλο, αναφέροντας πως λίγο μετά την εκλογή του έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του. Αλλά αναφέρεται και στην αλλαγή του νόμου ώστε να μην μπορεί κάποιος να ενημερωθεί γιατί τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Επιπλέον σχολιάζει με αυστηρότητα τη συνεχή αλλαγή του κυβερνητικού αφηγήματος για την υπόθεση.

Τέλος, τονίζει ότι ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει συνέντευξη με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας, επί έξι ημέρες από την κυβέρνηση δεν δινόταν απάντηση με το επιχείρημα ότι υπήρχαν άλλες κλεισμένες συνεντεύξεις. «Τώρα ξέρουμε πώς ένιωσε η Σόφι Ιντ’ Βελτ» λέει σκωπτικά η δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Αθήνα για το ρεπορτάζ, εξηγώντας ότι πρόκειται για την εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA.

Σχετικά Άρθρα