Βορίδης προς ΠΑΣΟΚ: “Τρίτες κάλπες, εάν δεν δεχτεί ο Ανδρουλάκης συνεργασία με πρωθυπουργό Μητσοτάκη μετά τις δεύτερες εκλογές”- Η απάντηση Ανδρουλάκη και η τακτική Μαξίμου

 Βορίδης προς ΠΑΣΟΚ: “Τρίτες κάλπες, εάν δεν δεχτεί ο Ανδρουλάκης συνεργασία με πρωθυπουργό Μητσοτάκη μετά τις δεύτερες εκλογές”- Η απάντηση Ανδρουλάκη και η τακτική Μαξίμου

Αποκαλυπτική της τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ν.Δ εφόσον δεν κατορθώσει να επιτύχει την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στον Realfm (στην εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Έλλης Τριανταφύλλου). Ο υπουργός, ερωτηθείς για τον όρο που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές και με κατηγορηματικό τρόπο πως “τότε, θα πάμε σε τρίτες εκλογές”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μπορούν να επιτύχουν ποσοστό κοντά στο 33% στις πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και να εξασφαλίσουν έστω και οριακή αυτοδυναμία στις δεύτερες. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό και η Ν.Δ συγκεντρώσει ποσοστό λίγο πάνω από το 35%, άρα θα απέχει σημαντικά από το 37,5-38% (ανάλογα και με το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής), τότε, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού που εμμέσως πλην σαφώς θα έχει προκρίνει την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Έτσι, θα απευθυνθούν εκ των πραγμάτων στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιστεύουν πως θα έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση του ποσοστού της πρώτης κάλπης, και θα προτείνουν συνεργασία επί μία “χαλαρής” προγραμματικής βάσης. Όμως, δεν πρόκειται να υποκύψουν στον όρο του Νίκου Ανδρουλάκη και εκτιμούν πως υπό τον φόβο περαιτέρω συρρίκνωσης σε τυχόν τρίτη αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα υποκύψει και θα δεχθεί να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.

“Δεν τίθεται, όμως, θέμα, να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, λένε και ο Μάκης Βορίδης το εξειδίκευσε έτι περαιτέρω δείχνοντας σαφώς πως σε αυτή την περίπτωση θα διεξαχθούν τρίτες εκλογές. Έτσι, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μία ακόμα αναμέτρηση στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεβρίου.

Βεβαίως, την παράμετρο αυτή η Ν.Δ την βάζει στην συζήτηση ακριβώς για να ενισχύσει το δίλημμα της αυτοδυναμίας που θέτει, ώστε προ ενός τέτοιου κινδύνου που, όπως λεει, συνιστά περιπέτεια για την χώρα, να εξασφαλιστεί ο στόχος. “Για εμάς είναι στρατηγικός στόχος η αυτοδυναμία, πρέπει, όμως, να τον διαχωρίζουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα”, είπε ο κ. Βορίδης, επαναλαμβάνοντας πως εφόσον απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά την δεύτερη αναμέτρηση, αυτή μπορεί να γίνει με το ΠΑΣΟΚ χωρίς, όμως, να γίνει δεκτός ο όρος Ανδρουλάκη για ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο στην θέση του πρωθυπουργού.

Απάντηση Ανδρουλάκη

«Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του την αλήθεια. Λέμε τι θα κάνουμε όταν θα πάρουμε την εντολή. Αυτοί τι θα κάνουν;», ανέφερε, σχολιάζοντας τις μετεκλογικές προθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στις Σέρρες.
«Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: “Δεν με ενδιαφέρουν οι πρώτες εκλογές, ψηφίστε με αλλά θα την παραδώσω την εντολή”. Τότε γιατί να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Είμαστε μαραθωνοδρόμοι που δίνουμε σκυτάλη στις εθνικές εκλογές; Πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος, τρίτος γύρος… μέχρι να βγει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του συντάγματος και της λαϊκής ετυμηγορίας. Ο κ. Τσίπρας τι λέει; “Συζητώ για κυβερνήσεις συνεργασίας, μόνο αν είμαι πρώτο κόμμα”. Μα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, είναι ξεκάθαρο. Άρα λέω εδώ από τις Σέρρες στον ελληνικό λαό: Για άλλη μια φορά, παίζουν φτηνά παιχνίδια στις πλάτες σας. Γι’ αυτό, η μόνη λύση είναι η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση, πρόοδο, προοπτική και ελπίδα για όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με τα πρόσωπα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Ισχυρίζονται ότι θα επιλέξω εγώ τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Όταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα, δεν θα πω εγώ “ποιος” σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όμως, κάποιοι ακόμη και αυτό το τόσο απλό θέμα, που συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης, εδώ το έχουν κάνει κορυφαίο ζήτημα. Γιατί; Διότι θέλουν να πείσουν το λαό οι γνωστοί μιντιάρχες ότι το δίλημμα είναι “Μητσοτάκης ή χάος”. Και απαντάμε και εδώ, από τις Σέρρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος, είναι οι κοινωνικές ανισότητες, είναι η απαξίωση του δημόσιου πλούτου, είναι οι υποκλοπές, είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές».

Σχετικά Άρθρα