Κίνδυνος μπλακ-άουτ το Πάσχα;- Γιατί προειδοποιεί ο ΑΔΜΗΕ- Έκτακτη σύσκεψη

 Κίνδυνος μπλακ-άουτ το Πάσχα;- Γιατί προειδοποιεί ο ΑΔΜΗΕ- Έκτακτη σύσκεψη

Σύσκεψη μεταξύ των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ρεύματος (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και της ΡΑΕ πραγματοποιήθηκε χθες, στον απόηχο της δημόσιας προειδοποίησης του ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Με περικοπές της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και περιορισμούς των εισαγωγών ρεύματος ως έσχατη λύση θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των διακοπών ρεύματος κατά τις αργίες του Πάσχα. Κίνδυνος που προκύπτει από τον συνδυασμό της μαζικής διείσδυσης «στοχαστικών» ΑΠΕ, με την χαμηλή ζήτηση ρεύματος, που δεν αφήνει χώρο να ισορροπήσει το σύστημα με την είσοδο των ευέλικτων θερμικών μονάδων με φυσικό αέριο που έχουν σταθερή παραγωγή.

Κίνδυνος που δεν προκύπτει από την μη επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας -όπως ίσως θα περίμενε κανείς- αλλά από τον συνδυασμό της χαμηλής ζήτησης ρεύματος (που εποχικά παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο με το φαινόμενο να εντείνεται σε ημέρες αργίας) και της μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Ο συνδυασμός αυτός εγκυμονεί κινδύνους για την ευστάθεια του συστήματος επειδή σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, οι προσφορές από σταθμούς ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) έχουν προτεραιότητα στην ημερήσια παραγωγή έναντι των συμβατικών μονάδων (φυσικού αερίου και λιγνιτικών). Όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, τότε δεν υπάρχει χώρος για τις θερμικές μονάδες (δεδομένης και της μεγάλης δυναμικότητάς τους). Το γεγονός όμως ότι οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για παραγωγή ρεύματος (αφού τα φωτοβολταΪκά δεν λειτουργούν χωρίς ήλιο και τα αιολικά δεν λειτουργούν χωρίς αέρα), δημιουργεί αστάθεια στο σύστημα. Και τούτο διότι μια ξαφνική συννεφιά ή μια απότομη πτώση των μποφόρ θέτουν «εκτός μάχης» τους σταθμούς ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να χάνονται φορτία ρεύματος που δεν μπορούν να καλυφθούν άμεσα από τις θερμικές μονάδες, ακόμα και τις πιο ευέλικτες, που απαιτούν κάποιο διάστημα για να τεθούν σε λειτουργία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, που θα εμφανίζεται τακτικά, ως πρώτη «γραμμή άμυνας» αναδεικνύονται οι περικοπές της παραγωγής από ΑΠΕ, με συντονισμένες ενέργειες από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (καθώς πολλά φωτοβολταϊκά είναι συνδεδεμένα στο Δίκτυο της Μέσης και της Χαμηλής Τάσης) σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή/και ισχυρούς ανέμους. Εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο -ως έσχατη λύση δηλαδή- στο τραπέζι βρίσκεται και η περικοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές Συστήματος των γειτονικών χωρών.

Τόσο οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (που προφανώς δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τους παραγωγούς) όσο και οι περιορισμοί των εισαγωγών είναι πάντως εμβαλωματικές λύσεις σε ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει και για το οποίο η μόνιμη λύση ακούει στο όνομα «αποθήκευση ενέργειας». Πρόκειται για το βασικό «αντίδοτο» στα προβλήματα ευστάθειας που προκαλεί η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ, το οποίο όμως στην Ελλάδα παραμένει ακόμα «στα χαρτιά». Μια ακόμα λύση μακράς πνοής είναι η αύξηση της χωρητικότητας των διασυνοριακών διασυνδέσεων ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής της πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας. Σχετικές πρωτοβουλίες δρομολογούνται ήδη από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου ολοκληρωθούν.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα