Κατρούγκαλος:”Ο φράχτης είναι χρήσιμος μόνο στα σημεία που τα σύνορα είναι χερσαία”- Αποσαφηνίζει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ

 Κατρούγκαλος:”Ο φράχτης είναι χρήσιμος μόνο στα σημεία που τα σύνορα είναι χερσαία”- Αποσαφηνίζει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Για fake-news κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με τη μη χρηματοδότηση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε μέσα από την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη, όπου υποστήριξε ότι ο κος Μητσοτάκης, μόνος του με την κα Μελόνι, την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και χωρίς το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί τη χρηματοδότηση φραχτών από την ΕΕ, ως τη λύση τάχα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Απέναντί του δεν στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως θέλει να παρουσιάσει, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωβουλής.

Χαρακτηριστικά ο πολιτικός δήλωσε τα εξής: «Αντίθετα με τα fake news του κου Μητσοτάκη, που τελευταία δεν φοβάται να πει γυμνά ψέματα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν περιθωριακή. Όλη η αριστερά, όλη η σοσιαλδημοκρατία, όλο το φιλελεύθερο κέντρο και η μισή ευρωπαϊκή λαϊκή δεξιά (στην οποία ανήκουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) ψήφισαν εναντίον της χρηματοδότησης του φράχτη. Ίδια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλων των χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός από τις ακροδεξιές κυβερνήσεις Ιταλίας, Αυστρίας και δυστυχώς την Ελλάδα».

Χρήσιμος ή όχι ο φράχτης;

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τους πολιτικούς της κυβέρνησης ότι «δημαγωγούν με ένα φράχτη», ενώ μετέφερε την άποψή του ότι ο φράχτης είναι χρήσιμος σε σημεία όπου τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι χερσαία, αλλά όχι σε σημεία όπου τα σύνορα δεν είναι χερσαία.

Αναλυτικά, τοποθετήθηκε ως εξής: «ούτε από πλευράς αποτελεσματικότητας προσφέρει κάτι ο φράχτης, ακόμη και στο αστυνομικό επίπεδο που δεν είναι το καθοριστικό της φρούρησης των συνόρων. Το καθοριστικό παράδειγμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ο πιο αποτελεσματικός τεχνολογικά φράχτης-τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, που παρακολουθείται από δορυφόρους, θερμικές κάμερες, έφιππη αστυνομία, αλλά δεν έχει εμποδίσει τα εκατομμύρια των δυστυχισμένων που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον να περνούν στην Αμερική». Σε αυτό το σημείο αποδέχθηκε ότι ο φράχτης σε χερσαία σύνορα είναι σημαντικός «όχι ως λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά (για να σταματήσει) προσπάθεια νέας εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την Τουρκία, δηλαδή να κατευθύνει συστηματικά και εργαλειοποιημένα ως όπλα εκατοντάδες ανθρώπους εναντίον της χώρας μας».

Όπου έχουμε σύνορα όχι χερσαία, και χτιστεί φράχτης μπορεί να αποβεί μοιραίος σε άλλα ζητήματα όμως, προειδοποίησε ο κος Κατρούγκαλος, φέρνοντας το εξής παράδειγμα: «όπου έχουμε νησίδες ελληνικής κυριαρχίας, εκεί ο φράχτης θα είναι στη δική μας πλευρά της όχθης. Τι πιο εύκολο να φέρουν σε μία τέτοια νησίδα, σε ελληνικό έδαφος, εκατό πρόσφυγες;».

Σχετικά Άρθρα