Τέμπη: Πολιτική θύελλα για το ακαταδίωκτο που θέσπισε η κυβέρνηση – Προκλητική δήλωση Παπαδόπουλου – Σφοδρή αντίδραση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

 Τέμπη: Πολιτική θύελλα για το ακαταδίωκτο που θέσπισε η κυβέρνηση – Προκλητική δήλωση Παπαδόπουλου – Σφοδρή αντίδραση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ακαταδίωκτο για την επιτροπή εμπειρογνώμων που εξετάζει τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών. Ακόμη περισσότερο “λάδι στη φωτιά” έριξε με την δήλωση του ο Υφυπουργός μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως η κίνηση αυτή “έγινε για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής”.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως η νομοθέτηση αυτή αποτελεί “αδιανόητη προσβολή στα θύματα των Τεμπών” ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της.

Η τροπολογία που θέσπισε η κυβέρνηση

Ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη θεσπίζει με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Επίσης, προβλέπεται πως τα μέλη της Επιτροπής «δεν δέχονται υποδείξεις ή οδηγίες».

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο καθεστώς είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση και για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το επίμαχο άρθρο είναι το 5.

Τσίπρας για ακαταδίωκτο: “Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν θα διερευνήσουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε από μόνοι σας;”

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται πλέον αυτήν την τακτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι πίσω από τα διαρκή «δεν ήξερα» του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από κάθε μεγάλη κρίση την τελευταία τετραετία «κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» για την τραγωδία, οι οποίες «πρέπει να αποδοθούν», είπε με έμφαση καυτηριάζοντας τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, μια «επιτροπή που ορίσατε για να σας ελέγξει». «Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν θα διερευνήσουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε από μόνοι σας;» ζήτησε να μάθει.

Η απάντηση του Υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου

Την θωράκιση της ανεξαρτησίας της διορισμένης από την κυβέρνηση Επιτροπής για τα Τέμπη επικαλείται τώρα ο υφυπουργός Μεταφορών για να δικαιολογήσει την τροπολογία-πρόκληση που θεσπίζει το ακαταδίωκτο των μελών της.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία του προέδρου και των μελών της Επιτροπής» σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Η αποστολή της συγκεκριμένης επιτροπής είναι εξόχως σημαντική. Ασκούν τα καθήκοντα τους δίχως κανένα κόλλημα. Η νομική τους εκπροσώπηση δίνεται είτε σε λειτουργό του νομικού συμβουλίου το κράτους, είτε σε δικηγόρο της επιλογής του», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη να ρωτά τον υπουργό αν το ακαταδίωκτο το ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες ή πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε τον… ανήξερο. «Δεν ξέρω αν το ζήτησαν, πάντως είθισται να λειτουργεί έτσι, να προασπίζεις να προστατεύεις τα μέλη της επιτροπής», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ για ακαταδίωκτο: “Αδιανόητη προσβολή στα θύματα”

Αδιανόητη προσβολή στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική απάντηση για το ακαταδίωκτο στην Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για συγκάλυψη έναντι της αλήθειας για τα αίτια του δυστυχήματος, που αποτελεί αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης.

Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να «θωρακίσουν την ανεξαρτησία» της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μίας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Απέναντι στο αίτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ολόκληρης της κοινωνίας για αλήθεια στα αίτια της τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης”.

Η οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Βλάχου, αδερφού θύματα στα Τέμπη, για το ακαταδίωκτο

Την οργή των συγγενών και των κοντινών ανθρώπων των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Μετά το “ακαταδίωκτο” της “Επιτροπής”, να ψηφίσουν και το “ασυγκρουόμενο” των τρένων για να λυθούν όλα τα προβλήματα μας. Τι ζούμε ρε παιδιά;…» δήλωσε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος είναι αδερφός θύματος της τραγωδίας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Σχετικά Άρθρα