Ρεύμα:Σκέψεις να παραταθεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

 Ρεύμα:Σκέψεις να παραταθεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Την παράταση των υφιστάμενων έκτακτων μέτρων στην ενεργειακή αγορά, δηλαδή του πλαφόν στη χονδρεμπορική και της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής στη λιανική ρεύματος, δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ρήτρα ανεστάλη για 12 μήνες καθώς με την εφαρμογή της νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονταν υπέρμετρα από τους παρόχους.

Το επιπλέον κόστος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας πέρναγε αυτόματα στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας η οποία και ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022 ενώ αναμένεται να λήξει σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2023.

Από τότε, και κανονικά μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, οι προμηθευτές ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις όλων των προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα.

Επομένως, αν δεν υπάρξει αλλαγή στην παραπάνω ημερομηνία, τότε η τελευταία ανακοίνωση θα γίνει στις 20 Ιουνίου, με τις χρεώσεις να ισχύουν για τον επόμενο μήνα, από τον οποίο οι προμηθευτές θα είναι ελεύθεροι πλέον να λανσάρουν ξανά κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το μοντέλο της ρήτρας προσαρμογής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, επομένως, η απόφαση για τυχόν παράταση της απόσυρσης της ρήτρας «συγχρονίζεται» με την απόφαση για χρονική επέκταση και του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων – που επίσης εξετάζεται από το ΥΠΕΝ. 

Για την παράταση του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρ. Επιτροπής και ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα των εκλογών συζητά ήδη με την Επιτροπή το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής

Σχετικά Άρθρα