Νέα δημοσκόπηση της MRB: Επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση της ΝΔ, μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 8% το ΠΑΣΟΚ

 Νέα δημοσκόπηση της MRB: Επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση της ΝΔ, μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 8% το ΠΑΣΟΚ

Στη νέα δημοσκόπηση της MRB για το NEWSBOMB.GR η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω των 4 μονάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει τα ποσοστά του ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται με σημαντική πτώση. Μάλιστα οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι ίδιοι στην πρώτη συλλογή στοιχείων που έκανε η MRB από 6 μέχρι 13 Μαρτίου, καθώς και στη δεύτερη συλλογή στοιχείων από 24 έως 28 Μαρτίου.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας της MRB για την πρόθεση ψήφου επί των βουλευτικών εκλογών και για το διάστημα από 24 έως 28 Μαρτίου του 2023 η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων κινείται στο 3,3%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28% και ο  ΣΥΡΙΖΑ  στο  24,7%.  Παράλληλα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη, όσο και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος για το πρώτο διάστημα του Μαρτίου αγγίζει το 17,4% στο σύνολο της, ενώ για το διάστημα από 24 έως 28 Μαρτίου η αδιευκρίνιστη ψήφος φαίνεται να πέφτει στο 16%. Στην έρευνα της MRB γίνεται αντιληπτό ότι διαχρονικά σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φαίνεται να πέφτει από το 32,3% στο 28%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 22,5% φτάνει στο 24,7%. Υπάρχει δηλαδή μία σαφέστατη πτώση της Νέας Δημοκρατίας την οποία όμως δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί όσο θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο κόμματα εξουσίας Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν περίπου το ίδιο ποσοστό συσπείρωσης. Στο 67,5% για τη Νέα Δημοκρατία και στο 67,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν έχει πιάσει ταβάνι. Παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν το 2,7% και προς ΠΑΣΟΚ το 3%, ενώ αντίστοιχα διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι στο 3% και προς το ΠΑΣΟΚ στο 5,9%. Στους πίνακες της MRB φαίνεται ότι μάλλον είναι μεγαλύτερες οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες κινούνται προς την αποκαλούμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Για το διάστημα 24 έως 28 Μαρτίου του 2023 και σε ότι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 27,2%. Η διαφορά δηλαδή διαμορφώνεται στο 3,6%. Στα ίδια ποσοστά εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα και στην προηγούμενη μέτρηση που έγινε 6 με 13 Μαρτίου με τη διαφορά μεταξύ τους επί των εγκύρων να βρίσκεται στο 3,2%. Υπάρχει όμως επί της ουσίας μία μικρή αύξηση της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και είναι της τάξης του 0,4%. Σε ότι δε αφορά τις αναγωγές επί του συνόλου εις τις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, η ψαλίδα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,9%. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,4%. Στο προηγούμενο διάστημα της μέτρησης που έγινε 6 με 13 Μαρτίου και στην αναγωγή επί του συνόλου η ψαλίδα ήταν ακόμη πιο κάτω στο 3,5% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου ίδιες απαντήσεις δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα «Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», όπου η διαφορά είναι πάλι στο 3,5%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,7%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο 23,5% βρίσκεται το «κανένα κόμμα». Επίσης στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ποσοστό 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;» η διαφορά βρίσκεται στο 17,1% και η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 44,4% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 27,3%. Διαχρονικά βεβαίως από το Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα η Νέα Δημοκρατία στην παράσταση νίκης παρουσιάζει πτώση από το 50,3% στο 44,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει άνοδο από το 19,6% στο 27,3%.

Περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και για το διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου, αλλά και για το διάστημα από 24 έως 28 Μαρτίου του 2023. Συγκεκριμένα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου ο κύριος Μητσοτάκης έχει ευνοϊκές γνώμες στο 33,2% και ο κύριος Τσίπρας στο 31,6. Αντίστοιχα για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου ο κύριος Μητσοτάκης ευρίσκετο στο 32,5% και ο κύριος Τσίπρας το 31,3%.

Στο κρίσιμο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο 4,5%. Ο κύριος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 34,9% των ερωτηθέντων, ενώ ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται στο 30,4%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 26,9% που δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο κατάλληλο για πρωθυπουργό. Διαχρονικά πάντως, από το Μάιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται από το 39,1% που κατείχε να βρίσκεται στο 34,9%, ενώ ο κύριος Τσίπρας σε ότι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία από το 27% ανέβηκε στο 30,4%.

Δύο ακόμα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για τη διεύθυνση της επιχείρησης σας και ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για να εμπιστευτείτε τα κλειδιά του σπιτιού σας.

Στο μεν πρώτο ερώτημα για την επιχείρηση σας ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος με 30,1% σε αντίθεση με τον κύριο Τσίπρα που έρχεται στο 20,1%. Στο δεύτερο ερώτημα για τα κλειδιά του σπιτιού σας ο κύριος Τσίπρας προηγείται με 27,1% σε αντίθεση με τον κύριο Μητσοτάκη που βρίσκεται στο 24,2%.

Από τα στοιχεία της MRB προκύπτει ότι οι πολίτες επιρρίπτουν διαχρονικά, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

Στη συλλογή στοιχείων που έγινε από 6 έως 13 Μαρτίου οι πολίτες αποκρίνονται ότι φταίει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε ποσοστό 46,8% και σε ποσοστό 13% φταίει κυρίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα για την περίοδο 24 έως 28 Μαρτίου 2023, στο ίδιο ερώτημα οι πολίτες απαντούν ότι φταίνε και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες σε ποσοστό 47,3% και κυρίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 11,8%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι ευθύνες που επιρρίπτουν οι πολίτες στον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή κινούνται περίπου σε ποσοστό 6,7%.

Αναφορικά τώρα με την στάση και την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη το 62,9% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά τον πρωθυπουργό σε αντίθεση με ένα ποσοστό 28% που τον αξιολογούν θετικά.

Από την άλλη μεριά σε ότι αφορά την αξιολόγηση του κυρίου Τσίπρα για τη στάση του έναντι του δυστυχήματος των Τεμπών το 55,9% τον αξιολογεί αρνητικά και το 32,6% θετικά.

Στο ερώτημα «πόσο θα σας επηρεάσει το θέμα των Τεμπών στον τρόπο που θα επιλέξετε ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές;», υπάρχει μία σχετική ανατροπή σε ότι αφορά τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Ενώ αρχικά στην συλλογή στοιχείων της MRB από 6 έως 13 Μαρτίου το 55,6% δήλωνε επηρεασμένο από το δυστύχημα, στη μέτρηση που έγινε από 24 έως 28 Μαρτίου οι πολίτες σε ποσοστό 51,3% απαντούν ότι θα επηρεαστούν από λίγο έως καθόλου, ενώ ένα ποσοστό 43,2% δηλώνει από πολύ έως αρκετά.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι το 60,8% των ερωτηθέντων διαφωνούν ότι η σημερινή κυβέρνηση έως τώρα έχει επιδείξει σημαντικό έργο και το δυστύχημα των Τεμπών δεν θα τους εμποδίζει στο να την ψηφίσουν παρά τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος.

Αντίστοιχα το 65,4% δηλώνει ότι διαφωνεί ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω πολύ σημαντικά ποιοτικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την γενική αίσθηση που υπάρχει και η οποία καταγράφεται και στην έρευνα της MRB ότι ακόμα οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το πολιτικό περιβάλλον είναι η οργή, η απογοήτευση και ο φόβος και αυτό σίγουρα αγγίζει τα κόμματα εξουσίας.

Η ταυτότητα της έρευνας