ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι μηχανές για κυβέρνηση με απλή αναλογική – Πώς θα απαντήσει στο κλίμα πόλωσης

 ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι μηχανές για κυβέρνηση με απλή αναλογική – Πώς θα απαντήσει στο κλίμα πόλωσης

Κανένας αιφνιδιασμός στην Κουμουνδούρου από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Με σκληρή ατζέντα καθημερινότητας και ακρίβειας υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τις ανακοινώσεις το Πρωθυπουργού καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την αλλαγή και να στείλουν τον λογαριασμό στην κάλπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέδειξε σοβαρότητα και ψυχραιμία στην αναγγελία της 21ης Μαΐου.

Οι ανακοινώσεις τον βρήκαν στη Βοιωτία και τη Λιβαδειά και από εκεί άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να βάλει στο κάδρο της επικοινωνιακής καμπάνιας του το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τα νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στην εκλογική κούρσα με τη λογική της μετατροπής των επιχειρημάτων του αντιπάλου σε όπλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια απαξίωσης και μποϊκοτάζ της απλής αναλογικής την οποία ο κ. Μητσοτάκης σνομπάρει για να κάψει τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

  • Σε αυτή τη επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει πανικό και απομόνωση της ΝΔ.

Στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει με θεσμικότητα στο πλαίσιο της καλλιέργειας ενός διαφορετικού πιο σοσιαλδημοκρατικού προφίλ που χτίζει το τελευταίο διάστημα αλλά και με τα μείζονα κοινωνικά προτάγματα που απασχολούν την κοινωνία.

  • Για αυτό τον λόγο και στην Κουμουνδούρου έχουν τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει την τοξικότητα και τον διχασμό της κοινωνίας.

Και χθες ο κ. Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο απέδειξε όχι μόνο ότι είναι ο ίδιος το πρόβλημα της χώρας αλλά επιβεβαίωσε και τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα διστάσει ακόμη κι αν είναι οριακά πρώτο κόμμα να σύρει τη χώρα και σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο εκβιάζοντας ωμά και κυνικά τους πολίτες με παρατεταμένη αστάθεια.

Βλέπει πρωτιά  

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή εκτιμώντας πλέον ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την απλή αναλογική είναι σήμερα απόλυτα ρεαλιστική προοπτική.

  • Στις μετρήσεις που φτάνουν στην Κουμουνδούρου καταγράφεται ντέρμπι μεταξύ των δυο κομμάτων και ήδη πολλοί εκτιμούν ότι το κλίμα έχει γυρίσει σε βάρος του Μητσοτάκη και υπερ του Αλέξη Τσίπρα. Η φθορά μετά τα Τέμπη σύμφωνα με τις μετρήσεις φαίνεται να είναι μη ανατάξιμη.

Αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας αποχή των δεξιών ψηφοφόρων τότε το κοκτέιλ για τη ΝΔ γίνεται εκρηκτικό καθώς μια γενικευμένη αποστροφή των συντηρητικών ψηφοφόρων από την κάλπη δεν αποκλείεται να αλλάξει τον εκλογικό χάρτη τη βραδιά των εκλογών και η ΝΔ να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Debate

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τις προγραμματικές θέσεις και τις συγκρίσεις μεταξύ των 4ετιών διακυβέρνησης που θα επιχειρήσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΝΔ, η μάχη είναι για δυο.

  • Γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Τσίπρας επιχειρεί η προεκλογική σύγκρουση να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με συνθήματα από το μπαλκόνι.

Με κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας θα ζητά debate από τον αντίπαλό του για το οποίο αν και άφησαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι μπορεί και να πραγματοποιούνταν, μετά τα Τέμπη εκτιμάται τώρα από την Κουμουνδούρου ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του.

Σχετικά Άρθρα