Κοτζιάς: Με Δένδια σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ετοιμάζεται να αλλάξει τον Μητσοτάκη η Δεξιά

 Κοτζιάς: Με Δένδια σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ετοιμάζεται να αλλάξει τον Μητσοτάκη η Δεξιά

Σκληρή κριτική στην πολιτική που ασκεί κυβέρνηση έναντι της Κύπρου άσκησε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο ο επικεφαλής του «Πράττω», καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Εγώ καταγγέλλω από το 2019 ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει την Κύπρο και την θεωρεί βάρος», υπενθύμισε ο Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ασκεί εξωτερική πολιτική σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ετεροβαρή την συμφωνία Δένδια – Τσαβούσογλου για αμοιβαία υποστήριξη των δύο χωρών, εξηγώντας ότι η ψήφος της Τουρκίας για την θέση του μη μόνιμου μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι αχρείαστη σε αντίθεση με τον κομβικό ρόλο του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού. «Πώς είναι δυνατόν να είναι επικεφαλής του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού μία χώρα που δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο», διερωτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει λιμάνια και στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Αναφορικά με την προεκλογική ατζέντα, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα «η ουσία να είναι το αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης», ενώ διέγνωσε ότι «ο κόσμος είναι θυμωμένος με τη Νέα Δημοκρατία». 

«Η Ελλάδα έχει πολλά κοινά με τη Γαλλία», συνέχισε ο επικεφαλής του Πράττω, επιμένοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα ποιες δυνάμεις θα κάνουν κάτι, δηλαδή θα κυβερνήσουν, αλλά και με ποιο πρόγραμμα. «Το ΚΚΕ είναι κάστρο απομονωμένο που έχει όμως αποκτήσει συμπάθειες στη νεολαία», συνέχισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα forum διαλόγου μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς που, όπως είπε, «θα βοηθούσε την συζήτηση των αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα». 

Σχολιάζοντας την πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι αυτό είχε γίνει δύο φορές και το ‘89, για να προσθέσει ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να εξηγήσει γιατί το περιγράφει, διότι η συγκυρία είναι διαφορετική από το ‘89». Μάλιστα, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «προσπαθεί να βγει από τις αντιφάσεις της αντιφατικότητας του». 

«Εγώ βλέπω μία Δεξιά που ετοιμάζεται να αλλάξει τον Μητσοτάκη με το Δένδια σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, στην οποία εγώ είμαι αντίθετος», εκτίμησε ο Νίκος Κοτζιάς, για να προσθέσει ότι «άγνωστος Χ» στη θέση του πρωθυπουργού σημαίνει έναν κακό συμβιβασμό (σ.σ. μεταξύ των κομμάτων που θα συμφωνήσουν να συγκυβερνήσουν».

Σχετικά Άρθρα