Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη χρήση ατομικού αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

 Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη χρήση ατομικού αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Επισκέψου τον οδοντίατρό σου για το δικό σου αθλητικό νάρθηκα δοντιών και παίξε με ασφάλεια» για την αναγκαιότητα χρήσης εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την παιδική ηλικία στους μικρούς  αθλούμενους.

Στο σποτ ευαισθητοποίησης,το οποίο γυρίστηκε με την ευγενική συμμετοχή του χρυσού Ολυμπιονίκη  και πατέρα δύο μικρών παιδιών,Λευτέρη Πετρούνια, αναδεικνύεται ο ατομικός αθλητικός νάρθηκας, το γνωστό σε όλους  μας μασελάκι,ως το πιο αποτελεσματικό μέσο στην πρόληψη τωνοδοντικών τραυματισμών στα αθλήματα επαφής αλλά και σε ομαδικά αθλήματα(πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, υδατοσφαίριση, skateboarding,ενόργανη γυμναστική κ.α.).

O Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, σημείωσε:

«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ένα θέμα δημόσιας υγείας για το οποίο ίσως οι γονείς αλλά και οι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του. Οι τραυματικές οδοντικές κακώσεις στον αθλητισμό θεωρούνται πρόβλημα δημόσιαςυγείας λόγω της μεγάλης συχνότητάς τους, αλλά και των σωματικών, φυσιολογικών,κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τους. Πρόσθετα, όταν συμβαίνουν σε νέες ηλικίες,μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των εφήβων.Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας, τον οποίο κάθε μικρός αθλητής μπορεί να αποκτήσει με μια επίσκεψη στον οδοντίατρό του, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα πρόληψης που θα τον προστατεύει, καθώς ασκεί και χαίρεται το άθλημα της επιλογής του».

Με τον εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα, σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις προκατασκευασμένων ναρθήκων, ο αθλητής μπορεί να αναπνέει ελεύθερα, να μιλάει άνετα και να επικοινωνεί με τους συμπαίχτες του χωρίς να του πέφτει, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δόντια και τα υποκείμενα κόκκαλα, καθώς και τις αρθρώσεις στο κρανίο. Ταυτόχρονα, ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας επιτρέπει στα παιδιά που τον φορούν να μην υποφέρουν από τραυματισμούς στα ούλα και στα μάγουλα από τον ίδιο τονάρθηκα.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο, με πρώτη την τερηδόνα με τους τραυματισμούς δοντιών και προσώπου να προσβάλουν το 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1/3 των τραυματισμών αυτών συμβαίνει κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Σχετικά Άρθρα