Κ. Μαριάκης – ΓΓ ΣΕΙΒ: Η έλλειψη ρευστότητας είναι πραγματικά θέμα επιβίωσης των εταιρειών του κλάδου μας

 Κ. Μαριάκης – ΓΓ ΣΕΙΒ: Η έλλειψη ρευστότητας είναι πραγματικά θέμα επιβίωσης των εταιρειών του κλάδου μας

Ανοιχτή επιστολή έστειλαν την Τρίτη 28 Μαρτίου, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες Νοσοκομειακές Οφειλές προς τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου.

Όσα αναφέρονται στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών 

την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αποτελούν ένα χρονίζον και πιεστικό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο και για το οποίο μίλησε στο libre, o ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΙΒ, κ. Κώστας Μαριάκης.

«Αντίθετα με όσες δεσμεύσεις είχαν δοθεί από το υπουργείο Υγείας προς τον κλάδο μας -ότι δηλαδή θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές- σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, υπήρξε αύξηση των οφειλών συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο που αγγίζει περίπου το 45%.
Αυτό προκαλεί μεγάλο θέμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας διότι αφενός υφιστάμεθα την αύξηση σε όλα τα προϊόντα (που έχει προκαλέσει η κρίση), ενώ οι τιμές μας είναι καθηλωμένες σε τιμές προ δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα, δεν εξοφλούνται οι επιχειρήσεις. Έτσι, τη στιγμή που πρέπει εμείς να παραγγείλουμε συνεχώς υλικά υπάρχει τεράστιο θέμα ρευστότητας.

Οι κρατικές οφειλές έως τρεις μήνες δεν θεωρούνται (από τη μεριά του κράτους) χρέος! Δηλαδή, αν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή οι συνολικές οφειλές στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ένα δισεκατομμύριο, μπορεί να υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα άλλοι τρεις μήνες που ίσως να φτάνουν και το ποσό του ενός εκατομμυρίου διακοσίων ευρώ!».

Η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών

«Μιλάμε για ένα ποσό περίπου 65 με 70 εκατομμύρια. Για να σας εξηγήσω με ένα παράδειγμα τι σημαίνει ατιμολόγητα υλικά. Συνήθως, αφορούν ορθοπεδικά ή καρδιολογικά απαραίτητα υλικά που χρησιμοποιούνται σε έκτακτα περιστατικά. Δηλαδή, εισάγεται στο νοσοκομείο εκτάκτως ένα περιστατικό και υπάρχει άμεση ανάγκη επέμβασης καρδιολογικής, ορθοπεδικής κλπ.. Για να γίνει, για παράδειγμα, μία ολική αρθροπλαστική, και χρειάζεται το υλικό για να αλλάξει το γόνατο. Το  νοσοκομείο δεν διαθέτει αυτά τα υλικά εκείνη την ώρα. Γίνονται έκτακτες παραγγελίες σε εταιρείες που παρέχουν ορθοπεδικά υλικά, στέλνεται άμεσα το απαραίτητο υλικό με δελτίο αποστολής και κάποια στιγμή περιμένει η εταιρεία να μπορέσει να το τιμολογήσει, κάτι που μπορεί να αργήσει και πέντε και έξι και οκτώ μήνες ακόμα και ένα χρόνο. Αυτά είναι τα ατιμολόγητα υλικά των προμηθευτών. Εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπάρχουν -και δε συνυπολογίζονται από το κράτος στην παρούσα στιγμή- οι οφειλές του τριμήνου (που δε θεωρούνται χρέος)  και τα ατιμολόγητα υλικά, τα οποία δεν φαίνονται καν ότι έχουν τιμολογηθεί».

Τι αναμένουν οι εταιρείες του κλάδου από το υπουργείο

«Το κυριότερο είναι να δοθούν άμεσα κονδύλια για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να εξοφλήσουν τα χρήματα που χρωστούν. Το δεύτερο σημαντικό είναι να επιταχύνουν και τα ίδια τα νοσοκομεία τις πληρωμές, διότι όπως μας αναφέρει συχνά το υπουργείο έχουν δοθεί τα χρήματα προς τους διοικητές των νοσοκομείων για να προχωρήσουν σε εξόφληση, αλλά εκείνοι δεν προχωρούν άμεσα στις πληρωμές των εταιρειών από τις οποίες έχουν προμηθευτεί τα ιατροβιολογικά υλικά. Άρα, και τα νοσοκομεία οφείλουν να προχωρήσουν στις πληρωμές και το κράτος να δώσει περισσότερα κονδύλια για την εξόφληση των εταιρειών μας, αφού έχει αυξηθεί το χρέος αντί να μειώνεται… Είναι κάτι το οποίο οφείλουν να πράξουν και προς τους θεσμούς… Γιατί ακόμα υπάρχει έλεγχος και πίεση για τη μείωση των χρεών και αποπληρωμή σε λογικές προθεσμίες.

Ο υπουργός δεν απάντησε στην επιστολή μας αλλά εμείς ως κλάδος έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί του. Ωστόσο, η περίοδος είναι τέτοια (δηλαδή με την προκήρυξη των εκλογών) που πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιες προτεραιότητες θεωρούνται επείγουσες. Ελπίζουμε να καταλάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την κρισιμότητα της κατάστασης για τον κλάδο μας και να δώσει άμεσα λύση στο θέμα, το οποίο είναι πραγματικά θέμα επιβίωσης των εταιρειών μας», καταλήγει ο κ. Μαριάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ανοικτής Επιστολής του ΣΕΙΒ προς υπουργό Υγείας

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε προς εσάς για το θέμα των πληρωμών των μελών μας από τα Νοσοκομεία, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους, αναστάτωση αλλά και την απογοήτευσή τους αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές.

Αναφερόμενοι στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατομμύρια ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. € ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ.€ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%!!

Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.  

Είναι περιττό να αναλύσουμε προς εσάς, ποιο είναι για τις επιχειρήσεις το γενικό και ειδικό οικονομικό περιβάλλον, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που υφιστάμεθα από τους δικούς μας προμηθευτές λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τη γενικότερη αύξηση των υπολοίπων δαπανών μας, αλλά και με τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι τιμές με τις οποίες μπορούμε να εμπορευόμαστε τα είδη μας παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος μας, παρότι επλήγη βάναυσα από την πρόσφατη οικονομική κρίση, εξάντλησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης για την υπόθεση της υγείας των συμπολιτών μας, έχοντας ταυτόχρονα στηρίξει απεριόριστα το έργο σας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να κλείσουν δραστικά οι υποχρεώσεις των Νοσοκομείων και να επανέλθει η κανονικότητα στις ροές των εταιρειών μας για να μπορούμε με τη σειρά μας να καλύπτουμε δικές μας υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών μας, τους προμηθευτές μας, τις τράπεζες, τη ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΙΒ» 

Σχετικά Άρθρα