Αναζητούνται… πειστήρια για το “δίκτυο τρομοκρατίας” – Τα νέα κενά, ο “εγκέφαλος”, η Μοσάντ και το ευχαριστώ των Ισραηλινών

 Αναζητούνται… πειστήρια για το “δίκτυο τρομοκρατίας” – Τα νέα κενά, ο “εγκέφαλος”, η Μοσάντ και το ευχαριστώ των Ισραηλινών

ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GOSTIJO ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Το «τρομοκρατικό δίκτυο» συγκροτούν δύο Πακιστανοί, που διέμεναν στην επαρχία. Στόχο το εβραϊκό εστιατόριο Chabad of Athens, στου Ψυρρή. Ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν. Σε αυτές τις τρεις προτάσεις συνοψίζονται όσα γνωρίζουμε για την περίφημη εξάρθρωση των τρομοκρατών απο ΕΥΠ και ΕΛΑΣ με νέα ερωτήματα και κενά. Καταρχάς η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μιλά για τρομοκράτες που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και που μεθόδευαν πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι στον αέρα, καθώς δεν έχουν βρεθεί πειστήρια:

  • Ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά, ούτε γενικώς τα μέσα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προπαρασκευή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σύμφωνα με συνομιλίες των «τρομοκρατών» που είδαν το φως της δημοσιότητας με τον 30χρονο εντολέα τους στο Ιράν:

  • Αρχικά σχεδίαζαν επίθεση με δηλητηριώδη αέριο στο εστιατόριο στους Ψυρρή. Μετά τα σχέδια άλλαξαν και έψαχναν για εκρηκτικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ρωτούσαν τον εντολέα των επιθέσων στο Ιράν πού θα βρουν όπλα καλάσνικοφ…

Τα ερωτήματα, που προκύπτουν:

  • Πώς αυτός που τους στρατολόγησε βρήκε δυο ανθρώπους – Πακιστανούς που διέμεναν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο – που ήταν παράτυποι μετανάστες; Ακόμη και σε έναν απλό τροχονομικό έλεγχο ρουτίνας θα μπορούσαν να δουν οι αστυνομικοί ότι δεν είχαν χαρτιά και τη σχετική άδεια παραμονής… Πρόκειται για τακτική στρατολόγησης τρομοκρατών, που δεν συνάδει με το modus operandi ανά τον κόσμο.

Η ΕΛΑΣ επιμένει ότι πρόλαβε μια τρομοκρατική επίθεση. Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε συγχαρητήρια για την επιτυχία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 27χρονος και ο 29χρονος φέρονται να έπαιρναν εντολές -μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών που είχαν στα κινητά τους- από 30χρονο με «έδρα» το Ιράν. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε εδώ και καιρό την πληροφορία ότι εξτρεμιστές που βρίσκονται στο εξωτερικό οργανώνουν τρομοκρατική χτυπήματα με στόχο εβραϊκούς στόχους σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

  • Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν ότι άντρας από το Ιράν έχει «στρατολογήσει» Πακιστανούς στη χώρα μας. Τέτοιου είδους εξτρεμιστικές -αντισημιτικές- ομάδες είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στην Κύπρο το 2021, όταν και πάλι Πακιστανοί φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό στόχο. Ένα χρόνο αργότερα Πακιστανοί ταυτοποιήθηκαν στην Τουρκία για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Μετά από συνδυασμό στοιχείων και πληροφοριών η ΕΥΠ έβαλε στο μικροσκόπιο της δύο Πακιστανούς, 27 και 29 ετών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και παρέμεναν στη χώρα χωρίς έγγραφα παραμονής. Τα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν όταν από την παρακολούθησή τους προέκυψε ότι έκαναν κατόπτευση εβραϊκού εστιατορίου-συναγωγής στου Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας. Η επίθεση θα γινόταν σε ένα από τα κεντρικότερα, πιο πολυσύχναστα και πιο τουριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

  • Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν συνομιλίες με τον 30χρονο εντολέα τους, ο οποίος φέρεται να τους ζητούσε επιτακτικά να επισπεύσουν την επίθεση στο εστιατόριο. Οι δύο Πακιστανοί γνώριζαν τον 30χρονο «εγκέφαλο» του δικτύου, καθώς κατάγονται από το ίδιο χωριό.

Ο «αρχηγός» φέρεται να προέτρεπε τους τρομοκράτες να προχωρήσουν σε στρατολόγηση ομοεθνών τους, με κίνητρο τα χρήματα και στόχο να κάνουν δολοφονίες στα πιο εμπορικά και πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας με παρουσία Ισραηλινών. «Να σκοτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε», φέρεται να τους έγραφε σε μηνύματα. Παρά τις εκτεταμένες κατ’ οίκον έρευνες, δεν έχει βρεθεί οπλισμός.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Οι τρομοκράτες είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και μεθόδευαν πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται”.

Η εμπλοκή της Μοσάντ

Η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να σπάσει τον ιρανικό «πυρήνα» τρομοκρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Τρίτης.

Η Μοσάντ αναφέρει ότι η «σοβαρή υπόθεση» που έγινε γνωστή νωρίτερα σήμερα αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

«Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην αποκάλυψη πληροφοριών των μεθόδων λειτουργίας και της σύνδεσης των υπόπτων με το Ιράν», αναφέρει η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε στο να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το τοπικό τρομοκρατικό δίκτυο της Ελλάδας με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ιρανών ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Μοσάντ, «μαζί με τους εταίρους μας στις υπηρεσίες πληροφοριών, θα αναλάβουμε ενεργό δράση εμποδίζοντας το Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε όλο τον κόσμο».

Το ευχαριστώ των ισραηλινων

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, εκ μέρους της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, η Μοσάντ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποσαφηνίσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην ανθρωπογεωγραφία και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των τρομοκρατών. Η Μοσάντ συνέδραμε την Ελλάδα στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας.

  • «Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν με δήλωσή του ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία τους στην αναχαίτιση του ιρανικού πυρήνα τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμηση της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρόμο στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο…μόνο ένα σταθερό χέρι ενάντια στο ιρανικό καθεστώς θα σταματήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Σχετικά Άρθρα